Rozpuštěný a vypuštěný. Takový je od sobotního poledne bezmála tříhektarový rybník ve Vejsplaších, pojmenovaný Kačák. Vrchlabští rybáři ho vypustili po třiceti letech.

Město rozhodlo o jeho odbahnění a provede stavební úpravy za šest milionů korun. Vybuduje mola, sprchy, převlékárny, skákadlo či domek nad vodou. Vylepšení areálu má přinést větší komfort návštěvníkům, neboť rybník využívají jako přírodní koupaliště.

Letošní koupání v Kačáku však budou muset oželet, protože napuštění rybníka potrvá zhruba 250 dní. Během sobotního výlovu, který zahájili v šest hodin ráno, vytáhli rybáři pět set kousků. Zdaleka nejvíce bylo kaprů. V sítích skončili také amuři, tolstolobici, karasi či okouni. Všechny ryby byly hned transportovány v obřích kádích do okolních rybníků na Vrchlabsku.

Zatímco v dřívějších dobách probíhal výlov každé dva roky, od toho posledního uplynulo bezmála třicet let. Všichni proto byli zvědaví, jaké poklady vyplavou. Nejzajímavějším úlovkem se stal dvoumístný kajak. Při vypouštění prošmejdili terén i hledači cenných kovů, ale jejich sondy žádné cenné objevy neodhalily. „Byli to asi nějací zlatokopové, ale přišli zkrátka," poznamenal hospodář vrchlabských rybářů Bohumil Škoda.

Jaroslav Ježek se nechává postříkat hasičskou hadicí, aby zbavil svůj rybářský neoprén a holínky od bahna. Ještě před chvílí v něm byl skoro až po uši. „Bylo to náročné. Když jsem zapadl po pás do vody, těžko se z ní dostávalo ven. Bahno vás vcucne a nechce pustit," líčil. Špinavý byl od hlavy až k patě, bahno rozeseté po obličeji jako pihy.

Podvlíkačky a neoprenové ponožky

Teď si lebedí na břehu a vychutnává jarní sluníčko. Po dobře odvedené práci zabrousí okem po ohřívajících se párcích a naskládaných lahváčích. „Pojďte do bahna, je tady zlato," lákají do posledních zbytků vod v rybníce jeho kolegové. Marně. Od šesti od rána toho bylo dost. A koneckonců, když vpředvečer výlovu vrchlabského rybníka neuspěli se svými detektory cenných kovů ani neznámí hledači, objevy pokladů už se nedají čekat. „Byli jsme tu dokonce i přes noc, hlídkovali jsme u rybníka, aby nedocházelo ke ztrátě ryb," řekl Jaroslav Ježek. „Ze začátku jsme v tom měli trochu zmatek, protože jsme dělali výlov poprvé, na Kačáku se dělal naposledy před třiceti lety. Ale nakonec to vyšlo výborně, každý si odvedl svoji práci," povídal spokojeně. Na výlov se dobře připravil. „Oblékl jsem termoprádlo, neoprenové ponožky, podvlíkačky, na tom jsem měl gumové broďáky," popsal svoji rybářskou výstroj.

Desetimetrová síť ze Dvora Králové

Bohumil Škoda ctil pozici hospodáře vrchlabské organizace a evidoval vylovené ryby. „Jednoznačně nejvíc je kaprů," pohlédl do tabulky. „Máme i okouny, ti jsou hodně vzácní a chránění," doplnil. A vzápětí nasypal rybám, černým od bahna, trochu hypermanganu před cestou do okolních rybníků. Prášek, podobný pepři, jim pomohl v lepší adaptaci. „Nejdůležitější byla čerstvá voda, kterou nám dodávali hasiči. Ze špinavé vody šly ryby do čisté, pak jsme je nakládali do kádí a odváželi," upřesnil postup. K výlovu potřebovali vrchlabští rybáři i desetimetrovou síť. „Půjčili jsme si ji od kolegů ze Dvora Králové, vlastní nemáme," vysvětlil Škoda.

Výlov Kačáku se stal v sobotu sledovanou událostí. Lidí bylo jako na fotbale. Rybáři museli ohraničit plochu, ve které se pohybovali, páskami, aby se jim přihlížející nepletli. „Dříve to byl chovný rybník, výlov probíhal každé dva roky, ale potom hrozně dlouho ne. Proto tady také bylo hodně mušlí," uvedl hospodář.

„Jedná se o oblíbenou lokalitu, rybolov tady byl zajímavý, lovily se obrovské, nádherné ryby. Třeba kapr s délkou 94 centimetrů," doplnil ho jeden z 560 členů vrchlabského spolku Petr Brádler.

Jakmile zmizela voda i ryby, posmutněli. Rozpuštěný a vypuštěný Kačák město odbahní, stavebními prvky z něj udělá vylepšené přírodní koupaliště. Už bez ryb. „Padesát roků jsme to tady obhospodařovali, pro rybáře to bylo nejvyhledávanější místo," povzdechl si Bohumil Škoda. „Ryba má i čistící schopnost. Uvidíme, jak bude voda bez ryb vypadat," připomenul Petr Brádler. „Jsme smutní, že odcházíme," poznamenal. Soustředí se tak na 3,6 hektarů velký rybník u vrchlabského letiště.