VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Krize vejcím pomohla. Jsou česká a levná jako předloni

Východní Čechy – Vaječná krize z loňského roku se letos neopakuje, vejce jsou v obchodech na cenách z předcházejících let. Dají se sehnat v akci dokonce i za 2,16 koruny. A půjdou dokonce ještě dolů. Vloni touto dobou stála až sedm korun a byli i tací, kteří si pořizovali domácí malochovy slepice v panelácích na balkoně.

29.3.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Karel Pech

„Vejce prodáváme zhruba o korunu třicet levněji než před rokem. Je však přitom potřeba mít na paměti, že cena výkupní je kvůli dalším maržím v obchodním řetězci něco jiného než konečná cena spotřebitelská," vysvětluje Ladislav Voves, obchodní náměstek farmy Mave Jičín, jednoho z největších tuzemských výrobců vajec.

Větší klece

Drůbežáři už vloni vinili z tehdejšího prudkého nárůstu cen vajec především hypermarkety. Mnohé z nich prý paniky kvůli nedostatku vajec na trhu zneužily a neúměrně zvýšily své marže.

Krize však českému trhu nakonec prospěla. Vajec je už prakticky stejně jako před dvěma lety. Česko se v jejich produkci opět stalo soběstačné a i zákazníci upřednostňují domácí produkty.

Loňskou krizi způsobilo nařízení z Bruselu „zlidštit" životní podmínky nosnic v klecích. Těchto chovů je naprostá většina. Drůbežárny se na novou směrnici ale nestihly včas připravit a před Velikonocemi musely zastavit provoz svých farem a narychlo je přebudovávat.

„My jsme to stihli v předstihu už v roce 2011, takže jsme výrobu zastavit nemuseli. Nyní je naše prodejní cena vajec zhruba 2,30 koruny, ale kvůli rostoucí nabídce a doplňování chovů bude cena dále klesat," řekl Petr Hošek z vedení další velké drůbežárny v kraji, Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách u Chlumce nad Cidlinou.

Na pultech obchodů se nyní ceny pohybují kolem čtyř korun za kus. Dají se sehnat i levněji,  často však jsou pochybného dovozového původu.

Bruselský výstřelek

Jičínská slepičárna Mave musela na rozdíl od podniku v Kosičkách vloni v lednu farmu kvůli nutnosti přestavby klecí zavřít a na jatka před rekonstrukcí klecových chovů poslat 150 tisíc nosnic.

„Byly to sice bruselské výstřelky, ale je pravdou, že větší klece zlepšily zdravotní stav nosnic," podotkl Voves. Ročně tu vyprodukují 66 milionů vajec.

V nových, tzv. obohacených klecích je pro každou slepici vyhrazena asi o třetinu větší plocha než v původních, musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo či hřad. V konvenčních klecích vycházelo na jednu slepici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů. Nosnice je možno chovat také na podestýlce ve velkých halách či ve voliérách. Samostatnou kapitolou jsou ekologické chovy.

Jak v obchodě poznat dobrý produkt?

Základní informace o vejcích pozná zákazník z kódu, kterým jsou všechna vejce orazítkována. Tento kód se skládá ze tří symbolů.

Příklad: 3 CZ 1234

1. První číslice označuje metodu chovu nosnic:
1 – vejce nosnic ve volném výběhu (podobá se domácímu chovu)
2 – vejce nosnic v halách, tzn. s podestýlkou (cca 8 % vajec v obchodech)
3 – vejce nosnic v klecích (zhruba 90 % vajec na českých pultech)
0 – vejce nosnic chovaných podle požadavků ekologického zemědělství (BIO) – podobné jako domácí chov, ale musí splňovat řadu předpisů

Ilustrační foto2. Kód producenta na vejci
zjistíte původ vajec, např.:
CZ – Česká Republika
SK – Slovensko
LT – Litva
PL – Polsko
DE – Německo

3. Poslední čtyřčíslí
např. 1234 – znamená registrační číslo chovu (samotný výrobce). Toto číslo je určeno hlavně pro kontrolory z potravinářské inspekce, běžnému zákazníkovi zatím moc neřeknou. Během pár týdnů by však i tento údaj měl být dohledatelný na webu podniku Mezinárodní testování drůbeže v Ústrašicích.

Pozor:
- Orazítkována kódem nemusí být pouze vejce z malých chovů, odkud jdou přímo zákazníkovi, v tom případě ale prodejci musí mít razítko s příslušným kódem na vyžádání u sebe.

- V obchodech by zákazníci neměli dát na zavádějící reklamní nápisy na platech vajec (např. „Domácí vejce" nebo "Jako od babičky"), ale řídit se jen a jen kódem na vejcích.

Zdroj: Deník, vejcekosicky.cz

Autor: Kamil Dubský

29.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení