Kraj s dopravci jednal několik týdnů, dohodu v pondělí schválila rada kraje.

Podle náměstka Červíčka smlouva obsahuje dodatek, který by měl zaručit, že peníze od kraje budou použity výhradně na mzdy řidičů.

„Peníze budou vypláceny průběžně a dopravci budou muset dokládat, jak se zvyšují platy řidičů," řekl Martin Červíček. Dodal, že kraj bude tyto doklady „tvrdě vyžadovat". Odboráři, kteří loni hrozili stávkou, už by k ní letos podle něj neměli mít důvod.

Zvýšení platů řidičů od letošního ledna nařídila vláda. „S dopravci jsme se dlouho snažili domluvit na způsobu, jak pomoci, protože zmiňované, z mého pohledu problematické, nařízení vlády nenaplnilo veškerá očekávání řidičů," uvedl náměstek.

Částka 50 milionů korun půjde na úhradu vícenákladů souvisejících s příplatky za ztížené pracovní prostředí, vícenákladů spojených s odměnou za dobu čekání mezi spoji a vícenákladů spojených s odměňováním zaměstnanců.

Kraj už na začátku roku uvolnil na mzdy řidičů navíc 7,5 milionu korun.

Porostou mzdy i příplatky

Mzdy řidičů autobusů by se měly podle dohody vlády a odborů zvýšit v letošním roce zhruba o třetinu z nynějších 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Vzrůst má i příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami, nově by měl být zaveden příplatek za náročné pracovní prostředí.