Dalších 20 milionů na nové kotle
Královéhradecký kraj rozdělí mezi zájemce o výměnu neekologických kotlů na uhlí dalších 20 milionů korun. Dodatečně je získal od ministerstva životního prostředí k 200 milionům korun, které už rozdělil v první dotační vlně. Peníze však budou moci lidé použít pouze na pořízení tepelného čerpadla nebo kotle na spalování biomasy. Na uhelný automatický kotel dotaci nedostanou. Žádosti zájemců o dotaci z dvacetimilionového přídělu by měl kraj začít přijímat 2. května, a to opět elektronickou cestou, tedy bez fronty. Maximálně výše částky bude stejně jako v první vlně činit 127 500 korun, peníze by měly vystačit asi pro 160 žadatelů.

„Kontroly spálenišť a návštěva úředníka v domácnosti? S tím mám prostě osobní problém a toto řešení se mi nelíbí," uvedla Zdeňka Rychterová, předsedkyně sdružení Hořeňák z Lázní Bělohrad. Podle ní úředník nemá narušovat osobní prostor lidí. „Co se vláda rozhodne kontrolovat příště? Co jíme? Zda žijeme zdravě?" ptá se respondentka. Sama doufá, že jde jen o utopii, ale není o tom přesvědčena. „Před deseti lety by také málokdo věřil v kontroly spalenišť ve svých domácnostech," konstatuje Zdeňka Rychterová.

Problém s kontrolami topenišť však mají i poslanci TOP 09 a ODS, kteří novelu zákona o ochraně ovzduší, podle níž mohou úřady kontrolovat, čím lidé doma topí, letos v lednu napadli u Ústavního soudu. Podle pravicové opozice odporuje ústavě fakt, že úřady mohou ke kontrolám v domácnostech přistoupit bez předchozího rozhodnutí soudu.

„Nepodceňujeme ani ochranu zdraví, ani ochranu životního prostředí. Není ale možné zneužívat tyto úctyhodné motivy ke snižování ochrany lidských práv a svobod," uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Index Deníku pohledem kraje
Pomohly kotlíkové dotace a kontroly topenišť ke zlepšení ovzduší?

Většina panelistů z Královéhradeckého kraje uvedla, že kotlíkové dotace a kontroly topenišť zlepšení ovzduší prospěly. Kladně odpovědělo asi 64 procent.

Z odpovědí našich respondentů

Aleš Hlawatschke (35), starosta Konecchlumí: Jestli kotlíkové dotace pomohly, ukáže až čas. Je ale škoda, že se musí zavádět podobné pobídky, aby se člověk choval lépe ke svému okolí a životnímu prostředí, a nedělá to automaticky…

Jan Meier (64), knihovník, Broumov: Nejsem ekolog, abych hodnotil stav ovzduší. Jako plátce kontroly spáleniště ale vím, že někteří kontroly určitě přivítali - a vůbec jim přitom nejde o ovzduší.

Jan Veselý (49), astronom a popularizátor vědy: Ne. Alespoň lokálně v místě mého bydliště je to za poslední rok mnohem horší. Někdo přešel na spalování „čehosi" a od osmi hodin do půlnoci nejde vyvětrat.

Karel Havlíček (48), šéftrenér mládeže FC Hradec Králové: Ano. Ale záleží na tom, jak v regionech fungovala osvěta.

Pavlína Kaprasová (47), starostka obce Bačálky: Ještě je příliš krátká doba pro relevantní srovnání stavu před a po. Navíc větší měrou se na znečištění ovzduší ve velkých městech podílí automobilová doprava a pak velké průmyslové podniky, které „kšeftují" s emisními povolenkami. Pár stovek nebo tisíc nových kotlů asi situaci nezachrání.

Miroslav Nosek (53), starosta Miletína: Je to vyhazování peněz do vzduchu. Víte, jestli je někdo čuně a topí vším anebo neumí topit, tak je to stejně jedno. Lidé jen velice levně přijdou k novým kotlům a o lepší ovzduší jim nejde. Hodnotím to jako jednu velkou hloupost, na které si někdo namastí kapsu.