O čem se teď vedou v hospodách a hospůdkách největší debaty?  O připravované změně legislativy, kterou navrhlo ministerstvo zdravotnictví.
Nová norma by měla zcela zakázat kouření v restauracích.

Redakce Deníku se rozhodla získat na tuto připravovanou novelu zákona reakci od dotčených lidí – hospodských. Oslovila majitele hradecké  „kuřácké" hospody U Dvora Miroslava Bažanta a provozovatele známé hradecké nekuřácké hospody U Andyho Stanislava Pášmy.

Úsměvným paradoxem rozhovoru byl fakt, že prvně jmenovaný je nekuřák a druhý naopak nikotinovému opojení holduje.

Dva pohledy na věc

Miroslavu Bažantovi se navrhovaná změna zákona vůbec nelíbí. „V naší hospodě se sice v době oběda nekouří, ale v normálním provozu zde kuřáci jsou," řekl hospodský s tím, že ještě nedávno se ve společnosti hovořilo o tom, že je škoda, že postupně mizí tradiční česká hospoda s jejím nezaměnitelným folklorem.

„K němu samozřejmě patří i cigareta k pivu. Teď se obávám, že se zákazem nastane další úpad tradičního českého hospodského života. Mám z toho docela obavu. Pokud norma projde, určitě se to projeví na masivním odlivu hostů," uvedl Bažant s tím, že se domnívá, že by jeho restauraci přestalo navštěvovat až třicet procent současné klientely. „Když nebudou moci kouřit v hospodách, zůstanou raději doma a naše profese dozná úpadek," konstatoval Bažant, jenž  se domnívá, že pokud stát nechce „živit" nezaměstnané z řad restauračních pracovníků, tak že normu zákonodárci neodsouhlasí.

„Někdo říká, že přeměnou hospody z kuřáckou na nekuřácké získá jejich provozovatel nové hosty. To však není pravda. Sice přijdou noví lidé, ale ti se zastaví tak jednou dvakrát do měsíce. Nikdy se z nich nestanou štamgasti. Pár hospod tento systém již zkoušelo, avšak po čase se vrátily opět ke kouření," dodal  Bažant, který je sám nekuřák.

Jeho názor však nesdílí provozovatel hradecké nekuřácké hospody U Andyho Stanislav Pášma, která kuřáky ze svých prostor „vyhnala" již na začátku devadesátých let minulého století. „Já, ač kuřák, jsem absolutně pro zákaz kouření v restauracích," uvedl Pášma s tím, že hosté, kteří mají potřebu si zakouřit, využívají prostory před hospodou a svým kouřem tak neobtěžují ostatní lidi v místnosti.

„Podle mě by to žádnou hospodu, jak se říká, nepoložilo, kdyby zakázala kouření uvnitř," řekl hospodský a dodal, že podle něj je celá kauza jen psychologický boj. „Problém je v tom, že kuřáka nachystaný popelník na stole láká k častějšímu kouření. Člověk, který by normálně za večer vykouřil tři cigarety, tak mnohdy vykouří celou krabičku," řekl Pášma.

Dodal, že zákaz kouření by také pomohl zaměstnancům restauračních zařízení, kteří musí v zakouřeném prostředí celý den pracovat.

Pohled psychologa

Známý hradecký psycholog Jan Lašek míní, že kuřáci budou mít s případnou změnou zákona velké problémy. „Kuřácké návyky jsou totiž mnohem silnější než všelijaké zákazy," řekl psycholog s tím, že však popelník na stole v hospodě nemá vliv na počet vykouřených cigaret. „Každý kuřák si za celou svoji kuřáckou kariéru vytvořil v hospodě jakési vlastní mikroprostředí, kde popouští uzdu své vášně. V tu dobu mu je jedno, zda bude popel klepat do popelníku či na zem. Mnoho z kuřáků by si klidně klepalo popel i na hlavu," uvedl psycholog  Jan Lašek.