Gabrielův návrh uspěl v soutěži, kterou vypsal Rotary Club z Karlových Varů. Gigantická socha má být umístěná v tamních Smetanových sadech.

„Karel IV. vznikne díky kombinaci klasického sochařství s digitálním. Půjde o techniku, která se ještě příliš nepoužívá. Je trochu podobná 3D tisku,“ odtajnil Michal Gabriel. Socha je jedinečná právě díky technologii, kterou umělec připravil právě s Kasperem, s nímž už spolupracoval i v minulosti.

Jezdecká socha panovníka v dlouhém plášti a s listinou v ruce je doplněná o svatováclavskou korunu v soklu. „Koruna bude umístěná v průhledu. Sokl sochy bude stále vnímaný jako blok, pod určitým úhlem bude ale zprůhledněný. A uvnitř lidé uvidí právě korunu,“ přibližuje Michal Gabriel. Jeho práci na východě Čech lidé znají. Třeba díky smečce gepardů, která je umístěná před společenským centrem Uffo v Trutnově.

Pomník Karla IV. má být složený z ocelových plechů. Unikátní techniku si sochař Michal Gabriel v minulosti už vyzkoušel.

„Osahal jsem ji si na některých menších sochách. Tohle bude ale výrazně největší, pořádný kolos. Čtyřiadvacet tun je opravdu hodně. Jinak to ale vyřešit nejde,“ předjímá. „Podobný způsob tvorby v minulosti už využívali třeba architekti. V sochařství se ale stále jedná o unikátní způsob práce,“ potvrzuje Gabriel.

Zda bude tvorba sochy Karla IV. uskutečněna, je nyní věcí karlovarského magistrátu. Už v pondělí mu má Gabriel své dílo prezentovat. Odhadovaná realizační cena se pohybuje na hranici 8 milionů korun. Alternativně sochař počítá i s případnou sbírkou.

„Karel IV. si moderní sochu ke svému výročí zaslouží. Příliš připomínkových akcí se tu neděje a pro Karlovy Vary by to byla jeho symbolicky čtvrtá socha,“ myslí si Gabriel. Soutěž byla vypsaná v závěru loňských oslav k výročí 700 let od narození jednoho z nejvýznamnějších panovníků české historie.

Sokl sochy bude složený ze zhruba 280 lamel. Ty mezi sebou nechají prostory, propojí se pouze čepy. Z každého úhlu tak bude dílo vypadat trochu jinak.