Letošní počasí je zatím ideální k růstu hub. Dubnový déšť vystřídalo květnové slunce a v lesních porostech vystrkují kloboučky kačenky české, čirůvky májovky, různé druhy smržů i málo známé a opomíjené řasnatky. Neznáte je? Poradí vám mykologové.

„Lidé nám nyní nejčastěji přinášejí k určení nejrůznější pečárky, tedy žampiony. Například pečárku pařeništní. A v Náchodě - Bělovsi se objevila límcovka vrásčitolupenná, která neroste běžně. Jinde se moc nevyskytuje," popisuje předseda Mykologického klubu v Náchodě Petr Pokorný.

Ne všechny jsou jedlé

S černým humorem se říká, že houby jsou jedlé všechny, ale některé jen jednou. Petr Pokorný proto zvedá varovný prst. Je třeba být opatrný.

„Roste třeba prudce jedovatá zvonovka jarní, neboli závojenka, a ucháč obecný. Na něj pozor, dá se zaměnit se smržem!" varuje mykolog.

Po výrazném oteplení by se měly objevit i první kloboukaté houby, jako jsou hřiby. Někteří houbaři už je možná i našli. Nejčastěji by mohly skončit v košíku hřib koloděj či kovář. Abyste se nevrátili domů s prázdnou, je lepší hledat v mlází, menších porostech, podél lesních cest, tam, kde rostou vrby, lípy… Téměř jistě uspějete na Kramolně, v Bělovsi i pekelském údolí.

Dobrá rada nad zlato

„Začátkem června porostou muchomůrky, růžovky a mnohé další houby," připomíná Petr Pokorný a dodává, že pokud by se chtěl kdokoliv nejprve poradit, než houby tepelně zpracuje a sní, může přijít mezi mykology vždy první pondělí v měsíci od 17 hodin do restaurace Sport v Náchodě, nebo poslat fotografie úlovků elektronickou poštou. „Někteří se dokonce přijdou osobně poradit ke mně nebo k některému z kolegů domů. A občas nosí i vzácnosti," přiznává mykolog.

Jan Wipler z Mykologické organizace v Broumově a člen České mykologické společnosti míní, že houbařská sezona začala už v březnu. Také on zmiňuje smrže, kačenky, čirůvky májovky, opeňky měnlivé a některé druhy hřibů.

Pryč jsou časy, kdy lidé sbírali jen notoricky známé druhy. „Myslím, že začínají více experimentovat s méně obvyklými houbami. Možná je to i tím, že potraviny v obchodech se stále zdražují a lidé se více uchylují k darům přírody. Což zrovna u hub nemusí být nejlepší řešení," připomíná Jan Wipler a přiznává: „V poradnách máme plné ruce práce. Od loňského roku jsou žádosti o určení hub mnohem častější".

Stačí tři ostré snímky

On sám radí lidem i podle fotografií hub. Potřebuje vždy tři ostré snímky - jeden shora, další má zachytit výtrusorodé rouško a na poslední má být řez houby.

I Jan Wipler tvrdí, že letos zatím počasí houbám přeje, vloni touto dobou už bylo sucho. „Nejsem sice rosnička, ale pokud bude jednou nebo dvakrát týdně pršet, hub bude dostatek," věří.