Názory na práci policistů se mohou různit. Když v tomto týdnu redakce zveřejnila výzvu čtenářům, aby se k tématu vyjádřili, dostala jen pozitivní ohlasy. Jen jeden člověk si postěžoval, že dopravní hlídky „prudí" u silnic, ale hned doplnil, že si policistů váží. Ohlédněme se za příběhy, které se na Chrudimsku staly. Spojuje je záchrana lidských životů.

MUŽ NEREAGOVAL

Vloni 14. července pět minut po jednadvacáté hodině policisté ze Skutče si při jízdě na Lažany všimli protijedoucího cyklisty, který náhle zastavil a zmateně začal cosi gestikulovat. Kolegové ihned zastavili a cyklista jim rychlými slovy popsal situaci, že o kus dál v příkopu leží nějaký muž a nereaguje. Hlídka po příchodu spatřila na místě bezvládné tělo muže, který ležel na břiše s rukama vsunutýma pod sebe a pokrčenýma nohama.. Bylo jasné, že není něco v pořádku a půjde o život.

Muž nereagoval na žádné podněty (oslovení, dotek, štípnutí) a puls měl velmi slabý. Navíc nedýchal a okolo dutiny ústní měl patrné zvratky. Šlo o vteřiny. U dotyčného kolegové ihned provedli všechna opatření vedoucí k obnovení dýchání. Vyčištění dutiny ústní, záklon hlavy a uvolnění zapadlého jazyka. Po pár vteřinách začal poškozený opět dýchat a nabývat vědomí. Samozřejmě, že o všem byla informována rychlá záchranná služba, která si poškozeného převzala do péče.
S postupem času se zjistilo, že mladý muž, kterému ještě nebylo ani třicet let je astmatik a trpí epileptickými záchvaty. Šel prý pěšky, když se mu najednou zamotala hlava, upadl a ztratil vědomí.

Příběh, který se odehrál v jednom z bytových domů v Ronově nad Doubravou, je také o záchraně lidského života. V hlavní roli jsou dva policisté z obvodního oddělení Třemošnice, Jan Beránek a Richard Vojáček.

PRVNÍ U POŽÁRU

Vše začalo vloni 27. září krátce po desáté hodině večerní. Po oznámení požáru z operačního střediska se policisté ihned vydali na místo a dorazili tam jako Nebyl čas na otálení, šlo o lidské životy. Proto s hasicím přístrojem ze služebního vozidla vyrazili ihned k hořícímu bytu. Zde se nacházeli tři malé děti, dvě ženy a jeden nájemník. Jeden policista začal požár hasit a druhý ihned uvedené osoby evakuoval z bytu. Oheň však nešel zkrotit a tak byla zahájena evakuace všech osob z okolních bytů. V té době už na místo dorazili i hasiči. Z domu se nakonec evakuovalo 12 osob. Díky včasnému zásahu se nikomu nic nestalo. Hasiči dostali požár během chvilky pod kontrolu a nakonec zachránili i velkou část majetku.

Nakonec bylo zjištěno, že za požár může pravděpodobně opilý nájemník. Ležel prý v posteli a zapaloval si cigaretu. Dechové zkoušky nebyl na místě schopen. Požár si převzal vyšetřovatel hasičů.