Opravovat se kupříkladu mají dva úseky hlavní dopravní tepny vedoucí Náchodem. V Novém Městě nad Metují zase provoz již nějaký čas komplikuje oprava Sepského mostu. Ujet pár kilometrů navíc budou muset i ti, co se budou pohybovat mezi Policí nad Metují a Broumovem jezdit se tu bude pár týdnů „oklikou".

Ani náměstím v Josefově neprojedete bez obtíží. Zdejší empírová kašna byla nyní, tedy rok před oslavou dvoustého výročí rozebrána a svěřena do péče restaurátorů i technických odborníků. Vzhledem k tomu, že stojí mezi dvěma jízdními pruhy, přizpůsobit pracím se tu musí i doprava…

Zřejmě nejvíce problémů v dopravě budou i letos způsobovat úpravy průtahu Náchodem, tedy frekventované mezinárodní silnice mezi Hradcem Králové a hranicemi s Polskem. „Celá stavba bude probíhat současně s investiční akcí Ředitelství silnic a dálnic České republiky, Správa Hradec Králové. Budeme tedy všechny práce vzájemně koordinovat, abychom minimalizovali délky částečných uzavírek komunikací," přislíbil starosta Jan Birke.

Opravy se budou realizovat v náchodských ulicích Pražská, Běloveská a Polská. Jde tedy o úsek od okružní křižovatky „U Slavie" přes kruhový objezd „U Čedoku", dále ulicí Běloveská až po areál Ametek. Na ty v roce 2017 navážou stavební práce v další části této vytížené dopravní komunikace.

V letošním roce se bude opravovat i důležitý tah do Broumova, konkrétně úsek od křižovatky na Jetřichov po čerpací stanici v Broumově. Objízdná trasa bude vedena přes Jetřichov a Hejtmánkovice. „Rekonstrukce tohoto úseku silnice navazuje na projekt budování stoupacích pruhů na Pasa," informoval Pavel Hečko, předseda představenstva Správy a údržby silnic (SÚS) Hradec Králové a dodal: „V současné době se už také projektuje oprava silnice na průtahu Jetřichovem. Tady se bude rekonstrukce realizovat po dokončení silnice do Broumova. Zřejmě v příštím roce."

SÚS má v plánu také další opravy komunikací na Broumovsku. Opraví trasy Broumov Božanov, kde bude obnoven hraniční přechod, novou podobu dostane i cestě mezi Starostínem a Broumovem.

Výčet letošních dopravních omezení tím ale rozhodně nekončí. Ve větším či menším rozsahu se bude opravovat doslova na každém kroku. Informovat se předem o aktuální situaci v dopravě, podle toho i uzpůsobit trasu své cesty, se rozhodně vyplatí. Vyhnete se tak zbytečnému zdržení a stresu.