VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je libo švába a saranče? Kuchař přivezl hmyzí lahůdky

Královéhradecko, Batňovice - Šéfkuchař arabsko-indické restaurace z Brna Milan Václavík přivezl po roce do podkrkonošských Batňovic svou hmyzí show. Lidem tu demonstroval, že konzumace těchto živočichů není v podstatě nijak nevšední. Na světě je prý minimálně 1400 druhů pro člověka poživatelného hmyzu.

29.4.2017
SDÍLEJ:

Je libo švába a saranče? Kuchař přivezl hmyzí lahůdkyFoto: DENÍK/Jaroslav Pich

Václavík lidem nabídl šest pokrmů. Podávali se červi, cvrčci, sarančata nebo švábi. Největší labužníci si pak přišli i na štíra nebo tarantuli.

„Vloni jsem byl nadšený, letos jsem znovu i s rodinou, kterou jsem přivezl. Je poznat, že kuchař ví, o čem mluví, a hodně toho zná. Jeho show je strašně vtipná. A hlavně – jídlo je skvělé," pochvaloval si Bořek Beneš, který do Batňovic přijel z Červeného Kostelce. „Opravdu je to strašně zajímavé, nejvíc mi chutnali cvrčci. To je delikatesa. Klidně bych si je dal třeba v kině do kornoutu," doplnil s úsměvem.

I když hmyz stále není v České republice oficiální potravinou, v mnoha evropských zemích už patří mezi doplňky. Zákon jeho konzumaci povoluje i v Evropě, například v Holandsku, Švédsku i v Anglii.

„Také u nás se pracuje na legislativě. V současné době ale hmyz konzumujete v podstatě na vlastní nebezpečí," usmíval se v pondělí večer Milan Václavík. „Každý z nás už hmyz v životě několikrát jedl. Stačí si vzpomenout na projížďky na kole. Teď je to jen poprvé, co ho ochutnáváte vědomě," pověděl.

Hmyz v průběhu večera připravoval přímo před očima hostů. Nabízel zajímavosti a kuriozity. „Hmyz se jí opravdu v celém světě, jen Evropa je jakousi výjimkou. V Asii se běžně jí švábi, sarančata, třeba ve Vietnamu jsou velmi oblíbení bambusoví červi. Také v celé Africe se konzumuje hmyz," vyjmenoval namátkou. „Není to ale jen otázka třetího světa. Hmyz je pochoutkou i v Japonsku, k největším distributorům produktů z hmyzu patří zase Kanada," upozornil.

V Čechách byl prý dříve oblíbenou pochoutkou chroust, z něhož se vařila polévka. „Našel jsem ho v kuchařce ještě z roku 1940. To potvrzuje, že se hmyz jedl běžně i v Evropě, dokonce u nás. Postupně jsme ho ale z jídelníčku vytlačili," řekl Milan Václavík.

Autor: Jaroslav Pich

29.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Ilustrační foto

Chybí stovky lidí, přitom vyrostla další fabrika

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení