„Přijel byste na festival?" „Přijel, přijel. A kdy bude a čeho se to týká?" Zhruba minutový záznam rozhovoru Martina Věcheta a Milouše Jakeše vzbudil velké emoce. Ostatně, dalo se to čekat. Málokdy spolu hovoří tak odlišné osobnosti. Na jedné straně pořadatel hudebního festivalu, který v počátcích rozháněla socialistická policie, na druhé straně Milouš Jakeš, v té době generální tajemník Komunistické strany Československa.

„Cílem cesty do obýváku komunistického bose nebyla pozvánka na festival, ale natáčení dokumentárního filmu režiséra Pavla Křemena. Zveřejněné video je jen malou částí většího celku. Byli jsme tam tři čtvrtě hodiny. Uznávám, že samo o sobě to působí trochu divně, a ani se nedivím některým pobouřeným ohlasům," řekl Martin Věchet.

I když pro některé reakce pochopení nemá. Například od kapely Už jsme doma, která oznámila, že „s okamžitou platností ruší svoje učinkování na festivalu Trutnov a to jednou provždy. „Vůbec jsme je letos neoslovili, takže ruší něco, co se vůbec nemělo konat," podotkl.

Tvrdá slova volil i dřívější přítel Martina Věcheta a trutnovského festivalu Martin Penc. „Martin Věchet udělá pro svůj nejkomerčnější festival vše. Nejen, že zneužije Václava Havla, Ivana Martina Jirouse a indiány, ale je i schopen mít za sponzora Zdendu Bakalu z OKD. Tady zve posledního komunistického generálního tajemníka Milouše Jakeše na jeho festival. Je to ukázka naprostého hnusu."

A jak se záznam dostal v téhle podobě na veřejnost? „Režisér umístil na web několik střihů k připomínkám spolupracovníků. Neveřejně. Jenže tenhle výsek se dostal ven a je z toho poplach," řekl Martin Věchet. „Je to úplný závěr návštěvy. Nemám ve zvyku odcházet s bouchnutím dveřmi a spíš  radši končím v uvolněném duchu, což bylo i tady," dodal.