VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak legenda shořela až na popel

Královéhradecko, Špindlerův Mlýn - Petrova bouda lehla popelem 1. srpna 2011. Zbylo jen ohořelé zdivo.

1.8.2017
SDÍLEJ:

Petrovka 1.8.2011 a foto z výstavby.Foto: hasiči

Před šesti lety se lidé v Krkonoších vzbudili do smutného prvního srpnového dne. Už v devět hodin ráno začaly zpravodajské servery postupně přinášet zdrcující zprávu: „Legendární Petrova bouda hoří!“ Veškerá dostupná hasičská technika zamířila okamžitě na horský hřeben nad Špindlem. Záchranné práce však byly marné.

Po požáru zbylo z Petrovy boudy jen torzo. Podle hasičů byl oheň založen úmyslně. „Žádná nedbalost, byl to úmysl, normální čin žháře,“ řekl už při zahájení vyšetřování vyšetřovatel Libor Halouzka. Bohužel se to nepodařilo prokázat a policie případ odložila.

Chata patřila k nejstarším krkonošským horským boudám.

Z historie Petrovky podle zdrojů krajinného ekologa Pavla Klimeše vyplývá, že bouda byla založena Johannem Pittermannem v roce 1811. Za jejím rozvojem stojí však rodina Zinneckerů. Kolem roku 1880 přibyla prosklená veranda a později byl před boudou postaven moderní dům. Roku 1887 vznikl hotel, jehož interiéry i fasáda byly výtvarně vyzdobeny.

V roce 1901 byl v místě původní boudy postaven druhý podobný objekt a v roce 1929 dokonce třetí budova. Po revoluci se v roce 1949 z Petrovky stala odborářská zotavovna. Další revoluce přinesla privatizaci, do objektu však už nikdo neinvestoval. Několik dní před fatálním ohněm hasiči jeden menší požár v boudě zlikvidovali. Druhý zvládnout už nemohli.

Šest let po požáru Petrovky roste na hřebenech nová bouda

Šest let po požáru, který zničil legendární krkonošskou Petrovu boudu, už stojí na jejím místě hrubé stavby dvou budov. Investor Snowy Chalet je odívá do nového hávu. Narýsoval objekt, který naváže na slavnou tradici vyhledávané horské boudy.

Stavba nové Petrovky začala loni v květnu poté, co se investor v září 2015 dočkal stavebního povolení. Vrchlabská stavební společnost STAS, která realizuje zakázku výstavby dvou domů v nadmořské výšce 1288 metrů, má projekt za 120 milionů korun dokončit v závěru roku 2019. Nová Petrovka by měla mít 62 lůžek. Ve větším čtyřpodlažním objektu, který základní kvádrovou hmotou tří nadzemních podlaží navazuje na stav objektu v roce 1887, by mělo být 52 lůžek, z toho 12 v noclehárně a 40 v ubytovací části. V menším jednopodlažním objektu B s podkrovím se počítá v jeho ubytovací části s deseti lůžky. Část objektu B bude také sloužit jako záchytný bod pro turisty, jeho součástí bude i útulna s nepřetržitým provozem. Připomeňme, že původní Petrovu boudu tvořila trojice objektů. Od roku 2008 byla chátrající bouda pro turisty uzavřena a podle některých odborníků hrozilo, že se kvůli špatnému technickému stavu zřítí. Majitelé naštěstí tehdy deponovali do pražských skladů část unikátního mobiliáře.

Autor: Jana Mudrová

1.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení