Hygienici jsou v pohotovosti, nemoc se stále lavinovitě šíří. Podle některých lékařů by mohlo jít o největší epidemii žloutenky u nás za poslední desítky let.

Ředitel Krajské hygienické stanice Hradec Králové Ivan Kučera nám výskyt nákazy potvrdil, nespecifikoval ale, zda-li se opravdu někteří lidé, jenž přišli s onemocněním do styku, nachází v našem okrese.

„Mohu potvrdit, že se v Královéhradeckém kraji nachází přibližně šedesát lidí, kteří přišli do styku s osobou z Brna, u níž onemocnění propuklo. Diagnóza byla potvrzena 22. srpna v Brně. Osoby, které byly s nemocným v kontaktu, byly informovány o nastalé situaci, poučeny a je jim nařizován lékařský dohled, který formou preventivních prohlídek u praktických lékařů již probíhá," seznamuje veřejnost se situací a ujišťuje občany, že zatím u nikoho onemocnění nepropuklo. Lidé, u kterých je na onemocnění podezření, se nesmí účastnit veřejných akcí a fyzicky namáhat.

Virová hepatitida je virová infekce jater. Nemoc postihuje především děti a mladé lidi. V ČR byla v roce 2008 epidemie žloutenky typu A, po které virus neustále cirkuluje v populaci. Podle hygieniků je nejlepší obranou proti onemocnění očkování.

„Očkovat se lidé mohou nechat v očkovacích centrech, ale i u praktických lékařů," doporučuje epidemioložka Alena Dvořáková. Pokud očkování nejste, dodržujte preventivní opatření – například neberte do rukou pohozené injekční jehly, nepůjčujte cizím lidem osobní věci jako je kartáček na zuby nebo pilník na nehty. Před jídlem vždy důkladně umyjte ovoce i zeleninu a dodržujte osobní hygienu – důkladně si umývejte ruce vodou a mýdlem.