Obec vyschlé trubky zaskočily. Voda prý došla nečekaně. „Asi pět dnů na začátku června byla opravdu velká krize. Chodili jsme i po domácnostech, aby lidé vodou šetřili a aby promlouvali se sousedy,“ vzpomíná David Pěnička, nemojovský starosta. „Pochopení jsme našli. Ale sám prý nikdo v inkriminovaném období nenapouštěl a měl bazén plný už dávno,“ usmívá se. Situaci lidem vysvětloval i přes sociální sítě.

Právě domácí bazény a zavlažování zahrad nesou největší podíl viny na prázdných veřejných vodojemech. Ty v Nemojově mají přitom kapacitu 230 kubíků. Takřka vyschlý zdroj je však, při masivním napouštění bazénů s kapacitami až 10 m3, nestíhal doplňovat.

NAPOUŠTĚNÍ S POKUTOU

„Hromadné a jednorázové napouštění je pro vodovod největší šok,“ řekl Pěnička. Spolu s vodoprávním úřadem ve Dvoře Králové proto obec vydala na celý červen vyhlášku, která užívání vody omezuje pro nezbytné úkony. Kdo neposlechne, může si vykoledovat až padesátitisícovou pokutu.

„Problémy tady byly velké. Hlavně v domech v horní části obce. My dole jsme naštěstí pocítili jen menší tlak,“ potvrdil Deníku Roman Dušek, profesionální akvarista z Nemojova. V případě déletrvajícího nedostatku vody by mohl mít obrovské potíže i se svou živností. V desítkách akvárií má až 50 kubíků vody, pravidelně ji musí měnit.

Situace v Nemojově přitom není ojedinělá. Problémy s napouštěním bazénů řešili nedávno třeba v Havlovicích na Úpicku. I tady na konci května výše položené domácnosti neměly vodu. „Vyzýváme majitele bazénů, aby je napouštěli v nočních hodinách. Nejlépe v době od 1 do 4 hodiny ranní, kdy je spotřeba nejnižší,“ vyzvala pracovnice úřadu Zuzana Šímová k ohleduplnosti.

ROZPIS ZALÉVÁNÍ

„Neumím si představit, kdyby ta situace trvala déle. Náhradní zdroj nemáme a vodu bychom museli dovážet v cisternách. To je i finančně mimo realitu,“ objasňuje nemojovský starosta. „Pro lidi je voda citlivé téma, obec ji dodávat musí. I proto jsem rád, že jsme z nejhoršího snad venku,“ říká David Pěnička.

Se zastupiteli prý připraví opatření, aby se sucho neopakovalo. „Připravíme nějaký předpis, podle kterého se budou bazény postupně napouštět. Aby to pro vodovod nebyl takový šok,“ plánuje starosta. „Začneme už třeba v půlce dubna, ať je pak v červnu klid,“ dodává.