Plné ruce práce tam mělo už před nedělní osmou hodinou ráno bezmála čtyřicet „dobráků" z Malšovy Lhoty, Plačic, Malšovic, Třebše, Plácek a Březhradu. Všichni svorně čerpali vodu ze zaplavených studní a sklepů, stěhovali nábytek z vyplavených domů či odstraňovali nánosy jemného bahna, které voda vehnala z polí do vesnice.

Práce dobrovolných hasičů byla o to záslužnější, že vše dělali ve svém vlastním osobním volnu a bez nároku na odměnu.

Záslužnou činnost nejen dobrovolných hasičů ocenila i Marie Vítková, kterou povodeň připravila dočasně nejen o střechu nad hlavou, ale hlavně o tolik potřebný osobní automobil.

„Jako zdravotně postižená jsem měla pro své potřeby upravené auto, na které mi stát přispěl částkou 150 tisíc korun. Voda zasáhla elektroniku a vůz je už neopravitelný, přičemž o další finanční příspěvek mohu znovu zažádat až v roce 2024. Momentálně se tedy nikam nedostanu, třebaže musím docházet například k lékaři na pravidelné infúze. Ráda bych však poděkovala všem hasičům a lidem z obce, kteří nám velice pomohli," řekla žena.

Vedle výravských obyvatel poděkoval dobrovolným hasičům i hradecký primátor Zdeněk Fink: „Město si práce dobrovolných hasičů velmi váží. Jsou to týmy sehraných nadšenců a odborníků, které jsou jako jediné v takovém počtu připraveny v krátkém čase kdykoliv zasáhnout."

Svým kolegům kryli během neděle záda svinarští dobrovolní hasiči, kteří zůstali jako záloha pro Hradec Králové.

Ani ti však nezaháleli, neboť namísto Třebešských odpoledne asistovali na dětském dni u Stříbrného rybníka. Během uplynulého víkendu se prokázalo, že Hradečtí se mohou na své dobrovolné hasiče vždy spolehnout.

Radek Kozel