V neděli se však emoce soustředily na stadion a při průchodu přísně střeženého davu pardubických fanoušků s prapory a bubny městem k žádným výtržnostem nedošlo. „Bylo to bez problémů,“ potvrdila Deníku policejní mluvčí Alena Kacálková. Podle jejích slov policie žádné velké manévry nechystala. „Přizpůsobili jsme výkon služby tomu, aby se hradečtí občané cítili bezpečně,“ dodala.

O to rušněji bylo na stadionu. Už deset minut před začátkem se do toho pustily oba sektory naplno. Z toho slušnějšího zaznělo od domácích fans oblíbené: „Pardubice u Hradce!“, na což hosté odpovídali skandováním: „Vesnice!“ Řada dalších pokřiků, které při zápasu zazněly, však rozhodně nepatří mezi publikovatelné.

Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice.
Nadvláda pokračuje. Triumf Hradce režíroval šéf Bednář

Vzhledem k tomu, že od letošní sezony hrozí za neslušné výrazy při utkáních finanční sankce, bude asi zajímavé sledovat, jak utkání v Hradci Králové příslušná komise vyhodnotí. Svůj díl nadávek dostal zejména útočník Petr Koukal, kterému pardubičtí příznivci nedokázali odpustit jeho nástup do mužstva hradeckého Mountfieldu.

Z historie rivality
Bez rivality fanoušků Hradce a Pardubic by derby nemělo šťávu. Jejím speciálním kořením jsou nápaditá chorea, ale také naschvály, které si oba tábory provádějí.

Při derby v listopadu 2014 ukradli hradečtí příznivci na pardubickém stadionu přímo ze sektoru domácích pardubické vlajky. V říjnu následujícího roku pardubická ochranka nedovolila, aby si hradečtí fans přinesli na stadion plachtu s choreem, což rozhořčilo některé fandy tak, že odešli a derby vůbec neviděli.

Muselo být nad slunce jasné, že tohle nebude zadarmo, a tak letos v únoru nic netušící pardubičtí příznivci na své proslulé jižní tribuně během derby bezelstně roztáhli nad svými hlavami velkou plachtu, kterou jim nenápadně podstrčili hradečtí protivníci. V pardubickém sektoru se tak skvěl nápis: „Měníme fandění na Jižní tribuně. Nic než Hradec“.

Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice.
Koukalovo derby: Pohoda a dvě asistence