V prostorách, kde najdou místo, se už rýsuje, že půjde o unikátní představení atraktivního okruhu lidské činnosti. Přiblíží totiž krkonošské hrady, zámky a také život v chalupách i vesnických usedlostech.

Místnosti, ve kterých se až do zahájení přestavby nacházela expozice Poklady minulosti, se před očima mění k nepoznání. Už nyní je vidět, že se tvůrci snažili ztvárnit zadané téma skutečně velmi působivě. To konečně již brzy poznají návštěvníci. Novinky chce muzeum zpřístupnit již během měsíce září. Málokdo například ví, že i dům, ve kterém muzeum sídlí, byl trutnovským hradem a zámkem. „Hrad vznikl ve středověku, byl součástí opevnění města, od kterého ho dělila hradba s příkopem. Šlo tedy o opevněné sídlo, které po polovině 16. století za Kryštofa z Gendorfu přestavěli na renesanční zámek. Později sloužil jako sklad soli a nakonec, byl v roce 1850 přestavěn na školu. Ta zde sídlila ještě po druhé světové válce, ale v té době už současně i muzeum, které dnes obývá celý objekt,“ popisuje dějinnou genezi domu, který nyní prochází poslední etapou obnovy, ředitel muzea Vlastimil Málek.

Špindlerův Mlýn nabízí unikátní hřiště na vrcholcích hor a další zábavu
Dovolená v Krkonoších už zdaleka není jen o túrách

Budované trutnovské expozice si vyžádají náklady necelých 2,5 milionu korun. „Získali jsme na ně dotaci od města Trutnova,“ upozornil ředitel Vlastimil Málek a připomněl, že na přípravách se pracovalo už od roku 2012. Muselo například dojít k zesílení nosnosti podlah, výměně oken. Vše je součástí komplexnějších stavebních úprav muzea. Letos končí oprava fasád a výměna oken na poslední části budovy. Vzniká průchozí okruh po celém prvním patře. Tři nově koncipované výstavní místnosti jsou umístěné v prostorech, kde se dříve nacházel přednáškový sál a původní stálá expozice Poklady minulosti. „Hlavní ideou nových expozic je upozornit místní a turisty na to, že na Trutnovsku máme hrady a zámky, které však nejsou vůbec přístupné veřejnosti a mnoho lidí o nich ani netuší,“ vysvětlil muzejní myšlenku ředitel Málek.

Součástí každé z expozic je interiérová instalace, která je imitací hradní, zámecké nebo chalupářské architektury. „Vše bude obohaceno i o interaktivní prvky, které návštěvníkovi umožní dozvědět se spoustu dalších zajímavostí a informací. Doplní to, co lidé uvidí v expozici. Mysleli jsme i na děti,“ dodal Vlastimil Málek. Jádrem hradní expozice je ztvárnění události, kterou popisuje Simon Hüttel ve své kronice k roku 1515. Tehdy se ve sklepení trutnovského hradu razila falešná mince. Padělatelé se jmenovali Kadrman, Velký Polák a Kywatsch. Tyto postavy se v instalaci objeví. Jádrem zámecké expozice je autentický mobilář, původně ze zámku ve Vrchlabí, který patřil Czernin-Morzinům a později, v roce 1938 byl převezen na zámek v Horním Maršově. Po druhé světové válce se dostal do sbírky trutnovského muzea. Jde například o vyřezávanou knihovnu nebo rozměrný gobelín. Unikátním exponátem je i plátová zbroj ze 17. století.

Jádro chalupářské expozice tvoří lidově malovaný nábytek a různé tkalcovské a přadlácké náčiní ze sbírek muzea. Drtivá většina vystavených věcí je z muzejních depozitářů. Expozici na zakázku vytváří včetně výroby figurín firma Roman Bartů, která pracuje hlavně pro Národní muzeum a vyhrála zakázku.

Trutnovsko - zámky

Arnultovice, Bílé Poličany, Bílá Třemešná, Fořt, Horní Maršov, Hostinné, Kuks, Nové Zámky, Podhůří, Staré Buky, Trutnov, Vlčice Vrchlabí, Žacléř a Žireč

Trutnovsko - hrady

Např. Břečtejn, Horní Vlčice, Hostinné, Choustníkovo Hradiště, Bradlo, Bolkov, Purkhybl, Radvanice, Rechenburg, Starý Vřešťov, Trutnov, Velký Vřešťov, Vizmburk, Zámecký vrch v Poříčí u Trutnova, Žacléř