VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbařům začaly žně. Podívejte se, kam na ně

Východní Čechy - Sezona je v plném proudu, nyní ji jen trochu kazí suché horké počasí. Přinášíme přehled nejvyhledávanějších houbařských rájů v kraji.

7.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Bedřich Doležal

Potřebovalo by zapršet… Houbařská sezona je v plném proudu, jen horké suché počasí posledních dní ji trochu kazí. Houby potřebují sice teplo, ale zároveň vlhko, jaké vládlo před deseti dny. Znovu zapršet by snad mělo zítra a pozítří.

Houby ale nyní rostou skutečně skoro všechny. Hřibovité , holubinky, rysce, bedly nebo bělolanýže. „Z hřibovitých hub můžeme najít například koloděje, kováře nebo takzvané praváky, ale objevuje se i hřib kaštanový," řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

A není třeba hledat jen v lesích, rostou totiž i na otevřených prostranstvích. To je například případ žampionů.

„Zatímco začátek léta byl z pohledu houbařů slabý, na konci července se situace výrazně zlepšila. Hlavní houbařská sezona ale začíná až v září. Dá se předpokládat, že během ní můžeme očekávat určité výkyvy," dodal Landa.

Sucho a tropy posledních několika dní se už ale na menší úrodě hub podepisují. „Houby přestávají růst, vrchol byl před týdnem," říká mykolog Libor Tmej z Chocně. Růst se podle něj přesunul z listnatých do jehličnatých lesů, kde se dají najít holubinky, třeba mandlová, hřib smrkový a hnědý, suchohřiby a výborné růžovky.

Posteskl si rovněž Bohuslav Hánl z Nového Hrádku na Náchodsku. „Řekl bych, že posledních několik dní rostou o něco méně, chodil jsem na houby zde v Novém Hrádku, teď musím jezdit na Krahulčí. Hřiby už v těchto lesích růst přestaly," řekl Hánl. Vášnivým houbařem je desítky let a má mnoho tajných míst, která ostatní sběrači oblíbených lesních plodin neznají.   (zprav)

Nejvyhledávanější houbařské ráje v kraji

Krkonoše - Nejbližší okolí Úpice: ideální destinace pro lovce hřibů. Místní raritou je výskyt hřibu citronového.

Jičínsko - Malebná Doubrava na Hořicku se smíšenými lesy. Zejména po deštivém počasí se tu na vás usmějí kozáci, křemenáče, ale i méně oblíbené „babky". A nezklamou ani háje u Pecky.

Náchodsko - Libo houbový guláš? Vítají vás vyslovené plantáže v lesích u Pekla u Nového Města, Kramolny u Náchoda či okolo Police nad Metují a Dobrošova.

Rychnovsko - S prázdným košíkem se rozhodně nevrátíte, když vyrazíte do Lesa Včelný u Rychnova nad Kněžnou nebo do okolí Lukavice. Na obou místech najdete především hřib smrkový, růžovku, muchomůrku tlustou  anebo lišky.

Hradecko - Na Hradecku na vás čekají hřiby v Bělečském lese, mezi Kunčicemi a Zvíkovem zase rostou bedly.

Pardubicko - Na Pardubicku je vyhlášenou lokalitou okolí bohdanečských rybníků. Navštěvovány jsou také lesy v okolí Bělečka.

Chrudimsko - Mezi oblíbená místa houbařů patří například rozsáhlé lesy táhnoucí se od Nasavrk na Trhovou Kamenici.

Orlickoústecko - Tutovkou je jednoznačně Suchý vrch, a to jak ve směru od Králík, tak od Jablonného.

Svitavsko - Největším magnetem jsou hluboké  a strmé lesy Hřebečského hřbetu od České Třebové až po Křenov.

Jak jste je možná ještě nejedli…

Růžovky (masáky) plněné mletým masem
• Ingredience: 8-12 ks polozavřených hlaviček růžovek (oloupat), 20 dkg mletého masa, 1 cibule, strouhanka, 2 vejce, olej, sůl a pepř. 
Nožičky od růžovek, ale mohou být i hlavičky.
• Postup: Osmažíme cibulku do růžova, přidáme nasekané nožičky hub 
na jemno a osmažíme. Vše přidáme do mletého masa s jedním vajíčkem, strouhankou a vytvoříme hustší směs na plnění. Osolíme a opepříme. Směsí naplníme hlavičky ve tvaru koule , obalíme v trojobale a dáme smažit do friťáku (hlavičky musí být celé potopeny v oleji). Podáváme 
s bramborem, bramborovou kaší či americkými bramborami.

Ďáblovy houbičky
• Ingredience: 400 g pevnějších hub, 3 lžíce másla, 150 ml smetany, 
1 lžíce hořčice, 1 lžíce jemného kečupu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, špetka pepře a špetka muškátu
• Postup: Houby nakrájíme na plátky, propláchneme vodou, necháme okapat a podusíme na másle. Z ostatních surovin připravíme omáčku, kterou zalijeme houby, zamícháme a ještě 20 minut dusíme za občasného míchání. Podáváme s toasty a pivem.

Hřibový perkelt
• Ingredience: 500 g hřibů, 2 cibule, 50 g špeku, 2 papriky, 1 l vývaru, rajský protlak, 2 rajčata, hladká mouka, olej, sůl, kmín, pepř, sladká paprika
• Postup: Špek na drobno nakrájíme a vyškvaříme, přidáme cibuli a zpěníme ji. Přidáme nakrájenou papriku a dusíme 15 minut. Podlijeme vývarem, přidáme houby a nakrájená rajčata. Osolíme, okořeníme, můžeme přidat i trochu sladkého kečupu a vaříme asi 15 minut. Zahustíme moukou. Podáváme s knedlíkem a vařeným hovězím masem.

Hubník
• Ingredience: 1 hrst sušených hub, 5 tvrdých rohlíků, 3 vejce, mléko, sůl, 3 stroužky česneku, majoránka
• Postup: Sušené houby a nakrájené rohlíky namočíme. Žloutky rozmícháme v mléce s troškou soli a utřenými stroužky česneku, přidáme majoránku, nakrájené rohlíky, houby a sníh z bílků. Lehce promícháme a dáme na tukem vymazaný plech do trouby.   Zdroj: houbareni.cz

Autor: Redakce

7.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pěstujeme olivy

TRIUMF. Dominik Chlupáč si nejlépe poradil s nástrahami horské časovky a radoval se z nového rekordu.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Rychnov přivezl z trávníku favorita bonusový bod

Rychnovsko - Úvodním kolem byl o víkendu rozehrán fotbalový Krajský přebor mužů. Zástupci našeho okresu mezi krajskou elitou cestovali za svými soupeři na Náchodsko.

Za útok na strážníka mu hrozí čtyři roky

Rychnov nad Kněžnou - Až čtyři roky vězení hrozí 34letému muži za napadení městského strážníka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení