Dva případy, které zalarmovaly Horskou službu v Krkonoších, dopadly naštěstí dobře.

Devítiletý chlapec, který s otcem putoval od Špindlerovy boudy po turistické trase na Sněžku, a ztratil se z dohledu, byl vypátrán ve společné akci horských záchranářů, policistů a hasičů až na polské straně Krkonoš na Poledních kamenech. Třiasedmdesátiletého seniora z Hradce Králové, který se vypravil na Sněžku, marně hledal kamarád. Našli ho v noci členové Horské služby Pec pod Sněžkou, vyčerpaného a promoklého v Obřím dole mezi Trkačem a dolem Kovárna. „Apeluji na turisty, aby pečlivě plánovali trasy túr s ohledem na věk, aktuální zdravotní stav a schopnosti. Přeceňování sil může vést k zásadnímu ohrožení zdraví či dokonce života,“ varuje Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

ZBLOUDILÍ HOUBAŘI

Horská služba v letním období registruje nárůst pátracích akcí. „V době houbařské sezóny často pátráme po zbloudilých houbařích. Vzhledem k většímu množství dětských hromadných akcí pak také po ztracených dětech,“ upozornil náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek.

Značný počet zásahů záchranářů ve všech horských oblastech je způsoben i poraněními či vysílením během turistických výletů. „Hezké počasí vede k častému podceňování faktu, že v horách se klima může změnit z hodiny na hodinu. Stejně tak turisté v mnoha případech špatně naplánují trasu a pustí se do terénu, který je příliš obtížný vzhledem k jejich aktuálnímu zdravotnímu stavu,“ připomněl Jiří Brožek. Upozornil na fakt, že během túr dochází ke zranění kvůli tomu, že turisté vyrazí do volného terénu mimo značené trasy.

Průjezdné radary na trase do Krkonoš.
Cizince padesátka na silnicích nezajímá. Nemusí

V současné době je počet zásahů Horské služby ve všech oblastech České republiky srovnatelný s minulým rokem. „Ovšem u horské cyklistiky registrujeme přibližně o třicet zásahů víc než v loňské sezóně. S tím souvisí i mírný nárůst zlomenin, které u cyklistů ošetřujeme,“ uvedl hlavní náčelník Horské služby České republiky.

DVĚ SMRTELNÁ ZRANĚNÍ CYKLISTŮ NA HORÁCH

Podle statistik jsou následkem nehod cyklistů v desítkách případů i bezvědomí, tržné rány a podezření na poranění páteře. „Důrazně varujeme všechny cyklisty před podceňováním horských tras. Považujeme za absolutní nutnost dodržovat bezpečný způsob jízdy a především používání ochranných přileb u všech dospělých,“ apeloval na návštěvníky hor Jiří Brožek. Připomněl zároveň situace z června letošního roku, kdy došlo v Jizerských horách a Beskydech ke dvěma nehodám cyklistů, kteří utrpěli zranění neslučitelná se životem.