ZÁPASILI ČTYŘI MINUTY

„Pes se zahákl karabinou o elektrický ohradník, jeho vysvobození mi trvalo zhruba čtyři minuty, kdy jsme oba dostávali elektrické výboje. Serval jsem ho z toho dolů, pes byl ale v šoku, na elektřinu během toho samozřejmě reagoval," popisuje Martin Patera s tím, že má na sobě škrábance a drobná poranění. „Tai poté v šoku začal utíkat, i s uvázaným vodítkem, kdoví kam," smutně dodává. Podle odborníků může takový pes v šoku uběhnout i několik desítek kilometrů.

Asociace dobrovolných záchranářů České republiky poté na Facebooku zveřejnila Taiovu fotku s prosbou o pomoc, kterou během několika hodin vidělo přes sto tisíc lidí. „Nádherný zvíře, doufám, že se bafík najde, a hlavně v pořádku," vzkazovala na Facebooku například Ingrid Hanusová a komentáře se množily dál.

´Příběh pejska doputoval i na letohradskou radnici, kde majiteli pomohli se sehnáním potřebných kontaktů. Taie, který je už více než rok cvičen na plošné hledání a záchranu osob ve spadlých domech, domech po výbuchu či ztracených osob ve velkých prostorech, zatím ale nikdo nenašel. Jako pomoc si kolegové psovoda povolali i ostatní záchranářské psy. „Nasadili jsme dva psy, ti jsou ale cvičení na vyhledávání osob. Pro ty psy to tak bylo něco úplně jiného," krčí rameny Martin Patera, současně ale neztrácí naději. „Budeme hledat a doufat, že se nám Tai v pořádku vrátí. Děkuji všem za pomoc," vzkazuje. Pokud jste ovčáka zahlédli nebo o něm něco víte, informujte majitele na telefonním čísle 776 622 726 nebo 775 308 397.