Hejtmana v pondělí na svém prvním zasedání zvolili noví krajští zastupitelé. Volba nebyla příliš dramatická: Jiří Štěpán, který v čele kraje vystřídal Lubomíra France, neměl žádného protikandidáta. Pro jeho zvolení se vyslovilo 27 zastupitelů, 13 bylo proti, čtyři se zdrželi hlasování.

Proti byli zastupitelé za hnutí ANO, které říjnové krajské volby ziskem 13 mandátů vyhrálo, ale do vedení kraje se nedostalo, protože ještě před vyhlášením výsledků voleb se na spolupráci domluvily ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09.

Návrh na tajnou volbu neprošel

Koalice tak v zastupitelstvu získala celkem 24 mandátů z 45 a ANO muselo do opozice. V opozici skončila i KSČM, která v minulém volebním období po boku ČSSD kraj vedla. Klára Dostálová, která šla do voleb jako jednička na kandidátce ANO, včera navrhla, aby volba hejtmana byla tajná, návrh však těsně neprošel.

Zastupitelé v pondělí vybrali i náměstky hejtmana. Prvním náměstkem byl zvolen bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS), který bude odpovědný za dopravu a silniční hospodářství, dalšími uvolněnými náměstky se stali Vladimír Derner (Koalice pro Královéhradecký kraj) a Aleš Cabicar (TOP 09).

Nový hejtman: Nejdříve se zaměříme na nemocnici Náchod

Hejtman
a rada

Hejtman: Jiří Štěpán (ČSSD) - má v gesci IZS, zahraniční vztahy, vědu, výzkum a inovace
Náměstci: Martin Červíček (ODS) - doprava a silniční hospodářství, Vladimír Derner (Koalice pro KHK) - sociální oblast, Aleš Cabicar (TOP 09) - zdravotnictví
Neuvolněná náměstkyně: Martina Berdychová (STAN a Východočeši) - školství, kultura a sport

Hradec Králové - „V tuto chvíli jsou určité podané návrhy a my se budeme muset zabývat otázkou, jak dál a jak s tendrem naložit," řekl nový hejtman k projektu náchodské nemocnice.

Dalším problémem, jímž se musí kraj zabývat, je soutěž na autobusové dopravce. Šestimiliardový tendr pro léta 2017 až 2026 antimonopolní úřad na jaře zrušil. Kraj proto uzavřel s dvanácti dopravci pouze smlouvy na dočasné zajištění autobusové dopravy od 1. ledna. Mezi další úkoly podle hejtmana patří otázka školství a obecně správy kraje. otázka bezpečnosti a také zaměstnanosti.

Nové zastupitelstvo, které se v pondělí sešlo poprvé, se vedle volby hejtmana, jeho čtyř náměstků a čtyř členů rady, zabývalo také zřízením výborů zastupitelstva a zvolením jejich předsedů. K dosavadním deseti výborům přibyly dva nové - výbor bezpečnostní a výbor pro hospodářskou spolupráci a pracovní příležitosti. Ten se vedle výborů finančního, kontrolního a pro životní prostředí a zemědělství stane čtvrtým výborem, jehož předseda bude pro svou funkci uvolněn.

Otevření obálek se opět odloží
Královéhradecký kraj zřejmě opět posune termín otevírání obálek do tendru na miliardovou přestavbu nemocnice Náchod. Zatím poslední termín byl po čtrnácti posunutích stanoven na 21. listopadu, teď však bude zřejmě o dva až tři týdny odložen, aby se nové vedení kraje mohlo ve věci zorientovat. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09) nevyloučil, že nové vedení kraje projekt podrobí revizi, která by mohla vést až k zastavení tendru a změně projektu stavby na redukovanější části.