„Výchozím důstojným bodem trasy je v Náchodě už revitalizovaný park osobností U města Prahy, kde budou i veškeré informace o stezce. Přes Mánesovo nábřeží se lidé dostanou až k opravenému mostu přes řeku Metuji v příměstské části Běloves, kde vznikl nový chodník,“ popisuje místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka a dodává, že trasa bude pokračovat okolo bývalého hraničního přechodu po cyklostezce přes Słone, pak po staré silnici až do Malé Čermné a cílem bude lázeňský park v Kudowě.

„Cesta bude vhodná pro turisty, cyklisty, maminky s kočárky a dětmi i částečně pro in-line bruslaře. K relaxaci poslouží odpočívadla a informační panely seznámí s danou lokalitou,“ dodává místostarosta.

Na české straně by mělo být vše hotové už v letošním roce, na polské straně se práce dokončí v tom příštím, kdy se stezka začne využívat jako celek.

STEZKA PŘILÁKÁ VÍCE TURISTŮ

Starosta Náchoda Jan Birke připomíná, že hlavním cílem nové naučné trasy je zvýšení návštěvnosti regionu díky vyššímu využití potenciálu přírodních a kulturních hodnot a zdrojů Evropského města Náchod – Kudowa Zdrój.

„Jde především o spolupráci v oblasti zpřístupnění a využívání kulturního a přírodního dědictví a společná informační, marketingová a propagační opatření, jako jsou například webové stránky a mobilní aplikace,“ vysvětluje Jan Birke.

WEBOVÉ STRÁNKY I MOBILNÍ APLIKACE

Vzniknou tedy nové webové stránky evropského města, kde budou uvedené veškeré kulturní a sportovní akce a aplikace pro „chytré telefony“ obsahující důležité turistické informace. Města plánují i letáky s přehlednou mapou.

Předpokládané výdaje na českou část stezky jsou vyčíslené na 315 tisíc eur, město však získalo téměř 270 tisíc eur z evropských dotací a téměř 16 tisíc eur ze státního rozpočtu.

Starostové Náchoda a Kudowy Zdrój po podpisu společné dohody o naučné stezce, která spojí obě města a zvýší počet návštěvníků v příhraničním regionu.Zdroj: DENÍK/Regina Hellová