Kraj dlouhé měsíce řešil odvolání architekta Jiřího Zídky a organizace ochránců přírody Orlice. Verdikt nakonec před několika dny vynesl. Firmě CPI už nic k prvnímu kroku, tedy demolici hotelu Černigov, nic nebrání. Proti krajskému rozhodnutí totiž není možné už další odvolání.

„Kosmetickým způsobem kraj změnil rozhodnutí magistátu. Je to překvapivé,  že nereagovalo vůbec ministerstvo kultury vůbec na doplněný podnět a samozřejmě jakým způsobem vypořádali naše námitky do odvolání," ohodnotil rozhodnutí ekolog a hradecký zastupitel Adam Záruba.

Jelikož proti verdiktu Krajského úřadu Královéhradeckého kraje již není odvolání, mají zastánci zachování Černigova téměř svázané ruce. Plánované demolici pravdědobně nezabrání.

„Poradíme se s dalšími lidmi, kteří se kolem toho angažují, o dalším postupuNevystupujeme tady sami, ale snažíme se spíše podpořit kulturní lidi, kteří se snaží o zachování důležitých dokladů druhé poloviny 20. století," doplnil další kroky a záměry Záruba.

Naprosté nepochopení pak podle jeho slov míří ke krajskému odůvodnění, respektive posudku z hradeckého odboru životního prostředí, vůči námitkám ekologické organizace vlivu změn na krajinný ráz. „Přiznám se, že mě to docela rozčílilo. Po odborné stránce je to docela docela slabá práce, protože když napíší, že tady neexistuje žádná krajina, že je to v zastavěném území a nemůže to její ráz ovlivnit, přitom vyjedete kousek za Hradec a vidíte, že je to dominanta krajiny," dodal Záruba.