Odpovědnost pro všechny
Ve venkovské hospodě, kde stačila k vyúčtování útraty tužka a papír, musí hospodští (leckdy důchodci se základním vzděláním) používat sofistikované systémy a chytré telefony, které nejsou schopni technicky zvládnout. Ať se páni z ministerstva financí zvednou ze židlí a přijedou do zapadlé české vísky, kde dva tři pantátové pocucávají pivo. Aby viděli, jak se na vsi „srovnává konkurenční prostředí". Byla bych ráda, kdyby taková přísnost, jaká dolehla na všechny živnostníky, dopadla i na úředníky ministerstev a různých úřadů a aby i oni za svoje pochybení zodpovídali a museli platit pokuty ze svých kapes.
(Pavlína Kaprasová, starostka obce Bačálky)

„Denně vydáváme nové autentizační údaje," řekla Deníku mluvčí Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romana Barešová.

Žádají o ně hlavně stánkaři a provozovatelé ubytovacích služeb nebo občerstvení na koupalištích, kterým začíná sezona. „Tito podnikatelé nespěchali, protože za nevyzvednutí autentizačních údajů žádná sankce nehrozí," vysvětlila Romana Barešová. Ve chvíli, kdy stánkaři zahájí prodej, už to však bez EET nejde.

První fáze EET byla zahájena na začátku prosince loňského roku a týkala se ubytovacích zařízení a restaurací, druhá fáze se vztahovala na maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Finanční úřad už kontroluje podnikatele z obou fází. „Dosud jsme provedli 1350 kontrol," uvedla mluvčí. Kontroloři udělují i pokuty, ale jejich cílem není, aby tím podnikatele zlikvidovali. „Pokuta by měla být výchovná. Ovšem když kontrola zjistí, že nedošlo k vydání účtenky, sankci uložit musí," podotkla Romana Barešová. Podle jejích slov jde počet uložených pokut do desítek.

Vláda si od EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí.

Index Deníku pohledem kraje
Pomohlo zavedení EET a kontrolního hlášení omezit daňové úniky?

O prospěšnosti EET a kontrolního hlášení DPH naši respondenti příliš přesvědčeni nejsou. Na otázku, zda tato opatření pomohla omezit daňové úniky, odpovědělo kladně jen 37 procent dotázaných.

Z odpovědí našich respondentů

Štěpán Málek (50), akademický sochař: Ani omylem. Je to spíše likvidační strategie pro malé a střední podnikatele.

Karel Havlíček (48), šéftrenér mládeže FC Hradec Králové: Ano. Z mého pohledu to ale řešíme u „malých ryb" a veliké úniky zůstávají.

Josef Solár (44), ředitel DDM v Rychnově nad Kněžnou: Myslím, že ne! Jen to zlikvidovalo malé poctivé živnostníky. Ti velcí stále vědí, jak na to, protože je nikdo nehlídá…

Jan Meier, 64, knihovník, Broumov: Nejspíš ano, daní se vybírá víc.

Miroslav Nosek (53), starosta Konecchlumí: Určitě ano. Jenom škoda, že opět ti nepoctiví vše obrátili naruby. Takže podražili a někde rapidně.

Miroslav Vobořil (47), hudebník: Ne, nepomohlo. Považuji to za šikanu podnikatelů, firem a začínající restrikce vůči celé podnikatelské sféře

Petr Dujka (65), správce majetku: Pomohlo. Ke zdražení.

Stanislava Benešová (60), ředitelka Městské knihovny Nová Paka: Na to ani nebudu reagovat. Bohužel ten, kdo prosadil EET, za to nikdy nebude stíhán.