Na některých odděleních proto snížili počet lůžek a nemocnice spustila novou náborovou kampaň.

„Ordinační hodiny z důvodu nedostatku personálu neomezujeme. Na odděleních, jako jsou například chirurgie, interna a LDN, máme přechodně snížený počet lůžek, což souvisí s nedostatkem zaměstnanců, ale i kvůli dovoleným,“ potvrzuje Lukáš Holub, vedoucí úseku personálního řízení a mezd. Vysvětluje, že případná omezení na odděleních se plánují dlouhodobě dopředu a každoročně právě na letní měsíce.

Nemocnice Náchod
Krajský průvan pořádně větrá řídící posty v nemocnicích

„Spojujeme čerpání dovolených s povinností oddělení vymalovat, provést sanitární úklid, případně udělat jiné nutné úpravy,“ popisuje a dodává, že situace se momentálně nezhoršuje, ale ani nezlepšuje.

Přestože je zaměstnanců nedostatek, podle Lukáše Holuba si dovolenou vybírat mohou. Během letních měsíců je částečně nahradí brigádníci z řad studentů zdravotních škol. Oblastní nemocnice Náchod se ze všech sil snaží získat nové posily, a to nejen do Náchoda, ale i do nemocnic v Jaroměři, Broumově a Rychnově nad Kněžnou. Začátkem června proto spustila nový kariérní web s názvem: „Přidejte se k nám!“, který má v dnešní uspěchané době případným uchazečům o práci co nejvíce zpříjemnit a usnadnit komunikaci.

„Kariérní web zatím využívají zejména studenti, ale kontaktují nás přes něho i zdravotníci z Polska, kteří mají zájem o zaměstnání. Využívají polskou mutaci webových stránek,“ těší Lukáše Holuba. „Jsme teprve na začátku, vážných zájemců je zhruba deset,“ doplňuje. Jana Hotmarová z oddělení personálního řízení a mezd je přesvědčená, že má nemocnice už od začátku letošního roku nakročeno správným směrem. „Umožnili jsme více než stovce stážistů vykonávat jejich povinnou praxi. Dále nastoupilo dvanáct absolventů v oboru všeobecná sestra a současně se nám podařilo získat více než deset lékařů,“ a přesto je to stále málo,“ krčí rameny.