Loni se počet krádeží dokonce snížil na 6292 odcizených automobilů. Za první tři měsíce letošního roku navíc policie zaznamenala v celé České republice jen 1493 případů.

„Auta nejčastěji mizí na velkých sídlištích, kde je anonymní prostředí a zloděje si nikdo nevšimne. Podobně riziková jsou pak odlehlá či špatně osvětlená místa nebo oblasti, kde je málo lidí," popisuje nejproblémovější lokality Pavel Hanták z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie ČR s tím, že od roku 2013 případů krádeží aut ubylo o téměř 40 procent.

Na snižující se počet krádeží má podle expertů vliv celkové zlevnění ojetých vozů a jejich náhradních dílů, nasycenost trhu s ojetinami a také kvalitnější zabezpečení aut.

Policisté přesto uvádějí, že se i přes četná varování stále setkávají s neopatrností či dokonce lehkomyslností lidí. Přitom náhodného pachatele může nalákat třeba zapomenutá taška na sedadle. „Stále se řeší případy, kdy řidič nechá klíčky v zapalování a odskočí si třeba pro cigarety," zmiňuje Hanták.