Třeba na silnici z Brzic do Prorub jaroměřští hasiči několik hodin odstraňovali popadané stromy a zachránili z uvízlého automobilu dvě tělesně hendikepované osoby. V Hořičkách, jen kousek od novostavby, spadla vzrostlá lípa a doslova přepůlila stodolu.

V Novém Bydžově odstraňovali místní profesionální hasiči v rychlém sledu několik popadaných stromů v půl páté odpoledne. „Bouře poté postupovala směrem na Hradec Králové a kolem šesté už podobné události řešily například místní jednotky sboru dobrovolných hasičů v Kosičkách, Plačicích či Lochenicích,“ vyjmenoval mluvčí krajských hasičů Ondřej Sezima.

V Kohoutově museli kvůli počasí zrušit sobotní tradiční slavnosti lidových řemesel. V Adamově na Trutnovsku spadl strom před projíždějící sanitní vůz, ale místním občanům se podařilo kmen odstranit ještě před příjezdem hasičů a sanitka tak mohla projet.

Před šestou hodinou odpoledne spadl strom na stojící linkový autobus v Radči u Úpice. Hasiči strom odřezali a odstranili, při události nebyl nikdo zraněn.

Větrná smršť v Bohuslavicích nad Metují
Bylo to, jako když proti vám hučí vlak, říká muž z Bohuslavic

Zastaven byl provoz na železniční trati z Jaroměře do Dvora Králové, kde osobní vlak najel na spadlý strom.

Další zasažené tratě byly z Trutnova do Teplic nad Metují, ze Starkoče do České Skalice a z Trutnova do Malých Svatoňovic, kde také popadaly stromy.

V Havlovicích a Libňatově byli lidé bez proudu a bojovali s poškozením domů. Na řadě z nich došlo k vážnému poničení střech, objevily se v nich díry, jeden dům v Libňatově přišel o střechu úplně.

Až do noci a následně od sobotního rána znovu místní občané intenzivně pracovali na opravách poškozeného majetku. Podle našich informací postihl výpadek proudu rovněž Bernartice, Rtyni a Maršov u Úpice. Na Trutnovsku zasahovalo také mnoho jednotek sboru dobrovolných hasičů také v Hajnicích, Batňovicích a Rudníku-Arnultovicích

Ani na Rychnovsku se hasiči nezastavili. „Už po poledni zasahovali na kraji lesního porostu v Kostelci nad Orlicí, několik stromů zde popadalo a hrozil pád dalších. Na místo se dostavil pracovník správy lesů a po dohodě s ním se celá oblast uzavřela,“ popsal Ondřej Sezima.

Podle mluvčího hasičů byla asi nejklidnější situace na Jičínsku, kde hasiči vyjížděli k popadaným stromům a větvím spíše výjimečně.

Dům manželů Menclových po páteční větrné smršti. V Bohuslavicích dopadl nejhůř.
„Kdyby stál někdo venku, nepřežil by to“