Obyvatelé Trutnova mohou i letos využít jedinečné příležitosti a zúčastnit se nevšedního pětidenního programu. O víkendu začal v trutnovské síni Bohuslava Martinů multižánrový festival Devět bran, věnovaný židovské kultuře.

PŘIPOMÍNKA HRŮZ

Klade si za cíl nejen připomenutí nechvalně známých událostí kolem Křišťálové noci, kdy byla vypálena zdejší synagoga. Chce zachovávat a předávat kulturní dědictví. „Je to již čtrnáct let od chvíle, kdy došlo k devastaci pomníků židovských dívek a žen na trutnovském hřbitově. Tenkrát jsem si řekl, že je potřeba tvořit něco pozitivního a mladým lidem přiblížit historii. Máme za sebou za tu dobu zhruba sedmdesát pořadů, příběhy tu vyprávělo dvanáct pamětníků holocaustu," připomněl evangelický farář Tomáš Molnár a vyjádřil na vernisáži výstavy poděkování všem, kteří festival podporují. Kromě Královéhradeckého kraje, který letos věnoval 35 tisíc korun, věří pořadatelé i v dotaci od města Trutnova.

Pomáhají jim mnozí sponzoři, mezi nimiž je například známý trutnovský donátor kultury a sportu, podnikatel Rudolf Kasper.

Podle pořadatelů návštěvnost festivalu každým rokem stoupá. Není divu. Mnozí interpreti a hosté patří k excelentním. Například koncert houslového virtuóza Jaroslava Svěceného bude ve středu večer mimořádným zážitkem.

S PAMĚTNÍKEM

Ale i pro poučení si návštěvníci na festival tradičně přicházejí. Zvláště pak studenti trutnovských škol. I jim se letos s osobním svědectvím svěří pan Frank Reiss, člověk, který přežil řádění Hlinkovců a Terezínské ghetto. Stojí jistě za zmínku, že se v roce 1990 stal poradcem prezidenta Václava Havla.

„Na pořad se chystáme. Počet studentů, kteří mají o problematiku zájem, roste, což mne opravdu těší," konstatoval pedagog Střední průmyslové školy v Trutnově Marek Šváb. „Je potřeba si také uvědomit, že pamětníkům holocaustu věk přibývá a není jich již mnoho. Besedy s nimi jsou jedinečnou příležitostí se na vše, co se odehrávalo za holocaustu, ptát," dodal poslanec Parlamentu ČR Robin Böhnisch.

Devět bran, 
síň B. Martinů:

- dnes od 19 hodin koncert, ve kterém vystoupí Tereza Indráková + Laura Kaufmann;
- zítra od 19 hodin osobní svědectví Franka Reisse, kterého doprovodí hudební skupina Augenblick;
- ve středu od 19 hodin koncert houslisty Jaroslava Svěceného