Například Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace na Jičínsku získala v půdních vestavbách za 12 milionů korun tři nové učebny a další zázemí.

Hradecký kraj celkem do oprav školních budov o prázdninách investoval 66 milionů korun.

Bezbariérový přístup

„Stavbaři při rekonstrukci v Nové Pace vybudovali kromě učeben i kabinet, technické prostory a opravili sociální zařízení. Vznikl i nový výtah a prostory školy jsou bezbariérové," uvedl krajský radní zodpovědný za školství Jiří Nosek. Stavbaři začali pracovat vloni v listopadu a skončili o prázdninách.

„Stavební ruch se provozu školy nijak výrazně nedotkl a vyučování nebylo třeba omezovat," dodal zástupce ředitele novopacké střední školy Petr Jaroš.
Kraj investoval do oprav střech, půdních vestaveb a modernizace sociálních zařízení. Například výměna oken a dveří stavební průmyslovky v Hradci Králové stála více než osm milionů korun.

Školákům jezdí spoj

Letošní novinkou pro školáky z Pece pod Sněžkou a Velké Úpy je školní autobus, který zhruba tři desítky dětí z těchto horských středisek bude vozit do škol v Trutnově a Horním Maršově.

„V Peci funguje základní škola pouze do páté třídy, starší školáci na základní i střední školy musejí dojíždět, proto jsme se rozhodli zavést školní autobus, které je do škol doveze," řekl  tajemník radnice v Peci pod Sněžkou Michal Berger. Autobus, který včera vyjel z Pece krátce po sedmé, vozí školáky jen do škol, zpět musí obvyklými linkami, nebo je odvezou rodiče. Děti platí za rok sto korun, autobus dotuje radnice, ročně za něj zaplatí 200 tisíc korun.

Bohoslužbami začal školní rok na církevních školách královéhradecké diecéze, které v hradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji navštěvuje asi 1200 školáků. Novinkou je Církevní mateřská škola svatého Jakuba v Kutné Hoře. „Farnost reagovala na dlouhodobý zájem rodičů o zařízení tohoto typu, školka nabídne 28 míst," informovalo na webu biskupství.

Dětí tolik neubývá

V hradeckém kraji v posledních letech klesal počet absolventů základních škol, kteří nastupovali na střední školy. Letos jich nastoupilo asi šest tisíc, což je srovnatelné s loňským rokem.

„Kvůli úbytku studentů se v posledních čtyřech letech slučovaly některé střední školy či se rušily třídy. Přesto je třeba v reformě krajského školství tímto směrem dále pokračovat," řekl radní Nosek. Přesné údaje o počtech prvňáků, kteří včera nastoupili na základní školy v hradeckém kraji, bude mít krajský úřad na podzim, vloni v září jich do prvních tříd nastoupilo 5373.