VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čtenáři opět rozhodli o místě, kde je jim dobře

Lupenice – Hospůdkou roku 2014 se v tradiční čtenářské soutěži Rychnovského deníku stala Lupenická hospoda.Po několikaletém kralování Čestické hospody se žezlo pro nejoblíbenější pohostinství zahrnující hospůdky, pivovary, restaurace, pizzerie, bary, vinárny nebo cukrárny přestěhovalo na střed pomyslného trojúhelníku mezi Rychnovem nad Kněžnou, Vamberkem a Kostelcem nad Orlicí – do Lupenice.

13.11.2014 1
SDÍLEJ:

Lupenická hospoda „Hospůdkou roku 2014“Foto: Redakce

V minulém týdnu se v Lupenické hospodě uskutečnilo slavnostní vyhlášení čtenářské soutěže za účasti vylosovaných čtenářů, kteří Lupenickou hospodu podpořili v soutěžním hlasování. Hospodský Miloš Červinka převzal zarámovaný certifikát Deníku osvědčující vítězství v letošním ročníku čtenářské soutěže.

V srdečné atmosféře proběhlo předání drobných věcných cen společně s poukazy na předplatné Deníku s následným přátelským posezením. Pozorným hostitelem byl vedoucí Lupenické hospody Miloš Červinka.

Vylosovanými výherci mezi čtenáři Deníku se stali Petra Kotyzová z Vamberka a Miroslav Zilvar z Kostelce n. O. a Ladislava Školníková z Voděrad.

„Do Lupenické hospody jezdíme často. Máme to tady rádi," říká Jiřina Zilvarová, která v úvodu slavnostního vyhlášení soutěže zastoupila svého manžela, který kvůli povinnostem dorazil později. „Občas zde organizujeme rodinné oslavy s obědem. Většinou je objednáváme na neděli a máme tak uzavřenou společnost."

Také další vítězku, Ladislavu Školníkovou, zastoupil manžel. Josef Školník v jídelním lístku Lupenické hospody nikdy moc dlouho nevybírá. „Už jsem si z jídelního lístku vybral víc pokrmů a všechno mně chutnalo," říká spokojený Josef Školník. „Nic výjimečného nepreferuji. Jednou si tady dám guláš a příště třeba svíčkovou."

Oba zástupci vylosovaných čtenářů se shodli na tom, že do Lupenice rádi jezdí na speciality třeba při posvícení nebo na zvěřinové hody. 

Lupenická hospoda se představuje

Lupenická hospoda je klasickou českou hospodou s domácí atmosférou.

Samotná hospoda nabízí posezení pro 45 hostů. V částečně odděleném prostoru u výčepu je 15 míst, v části okolo kachlových kamen dalších 30.

Mezi osobité kousky v interiéru Lupenické hospody patří výčepní hlava, kachlová kamna a speciální karetní stolek pro 4 hráče se zásuvkami.
Součástí hospody je velký sál s pódiem s kapacitou okolo 80 osob pro pořádání plesů, koncertů, divadel a dalších kulturních a společenských akcí.

Letní zahrádka nabízí kapacitu 20 osob, zadní terasa možnost grilování.

Otevírací doba

Po, Út 10:30 – 13:30

St, Čt 10:30 – 13:30
17:00 – 22:00

Pá 10:30 – 13:30
17:00 – 24:00

So 17:00 – ??? (pravidelné akce)

Ne 17:00 – 21:00

Starosta: „Lidi se do Lupenice rádi vracejí"

Lupenice – Lupenická hospoda byla po generální rekonstrukci slavnostně otevřena před dvěma lety při příležitosti obnovení podzimního posvícení. Dlouhou tradici objektu a hostinské činnosti v obci dokládají historické fotografie, na kterých se objekt objevuje již od roku 1926.

„Naším cílem je na dlouhou tradici navázat a vytvořit klasickou českou hospodu s domácí atmosférou a nabídnout tak našim hostům kombinaci příjemného prostředí s poctivou českou kuchyní a výborným pivem," říká Ivo Muthsam, starosta Lupenice a zároveň ředitel místní stavební společnosti Mados, která se o rekonstrukci hospody postarala, a zároveň je jejím vlastníkem.

„Chtěli jsme lidem v Lupenici navrátit místo, kde by mohli trávit společné chvíle, tak jsme se rozhodli do objektu hospody investovat. Myslím si, že je to pro obec dobré."

Stavební úpravy v útrobách velkého objektu Lupenické hospody ještě stále nejsou u konce. Po loňském uvedení do provozu venkovní zastřešené terasy, pod níž je na přilehlém pozemku možnost grilování, se chystá otevření dalších prostor. „Před zahájením plesové sezony a posledních lečí se chystáme otevřít mezaninový salonek pro společnost okolo dvaceti lidí. Při větších akcích ve velkém sále bude sloužit jako šatna," přibližuje aktuální novinku lupenický starosta.

„Otevřeli jsme hospodu na svatého Václava před dvěma lety. Na sklonku září v Lupenici pořádáme tradiční posvícení. Naší představou bylo, aby naše pohostinství rozšířilo škálu nabízených služeb v regionu. Aby lidé měli možnost volby. Myslím si, že se nám to zatím daří."

Když Lupeničtí začali shánět provozovatele hospody, uvažovali o vypsání výběrového řízení. Nakonec k němu ovšem nedošlo. Proč? To vysvětluje Ivo Muthsam: „Měli jsme štěstí, že o vedení hospody projevil zájem Miloš Červinka. Je dobrým provozovatelem a navíc výborným kuchařem. Úspěšnost podnikání vždy stojí na lidech a v Lupenické hospodě to platí také. Jsme s jeho službami nadmíru spokojeni."

Na první pohled je vidět, že lupenický starosta má z nadějného rozjezdu nového pohostinství radost. „„Lidi se do naší hospody rádi vracejí. Myslím si, že tady stále panuje dobrá nálada," pochvaluje si Muthsam.
Lupenickou hospodu si už vedle místních občanů a pravidelných strávníků, dojíždějících na obědy z Rychnova nad Kněžnou, Vamberka či Kostelce nad Orlicí, našli i další lidé. Svědčí o tom objednané svatby, společenské akce nebo firemní večírky.

Hospoda nabízí staročeskou
kuchyni a nekuřácké prostředí

Lupenice – Během prohlídky členitých prostor Lupenické hospody zahrnujících lokál s výčepem a dominantními kachlovými kamny, velký sál s pódiem, zastřešenou terasou s výhledem do krajiny a připravovaným salónkem nešlo si nepovšimnout, že starost o rozlehlý objekt hostinského Miloše Červinku baví.

„Restaurace společně se sálem může nabídnout kapacitu pro sto dvacet lidí. Přes léto navíc s venkovní terasou nás může navštívit až půl druhé stovky návštěvníků," vypočítává Červinka provozní kapacitu vítězného pohostinství.

V Lupenické hospodě nabízejí uspořádání soukromých a firemních večírků, svateb či smutečních hostin.

Součástí moderních služeb je bezbariérový přístup a nekuřácké prostředí. „Vaříme od půl jedenácté do půl druhé. Nabízíme čtyři meníčka denně plus dalších deset až dvanáct hotových jídel. Průměrně tedy nabízíme okolo patnácti druhů jídel," vypočítává Červinka nabídku, která navíc obsahuje dvě polévky. „Vždy připravujeme jednu zahuštěnou polévku a vývar."

Jednou do roka Lupenická hospoda nabízí zvěřinové hody. „Většinou je pořádáme na konci listopadu. Posvícení u nás děláme jako jedni z prvních už na sklonku září."

Úspěch mezi místními jsme měli s předsilvestrovskou akcí. „Vloni se „předsilvestr" vydařil, takže letos ho zopakujeme," těší se na blížící se konec roku lupenický hostinský.

Základ gastronomické nabídky Lupenické hospody tvoří staročeská jídla. „Rozhodně nehodláme chodit do zahraničního menu. Chceme nabízet kvalitní ověřená jídla, která umíme. Myslíme si, že lidé občas zkusí něco cizího, ale pak se stejně vrátí k české tradici," přemítá Miloš Červinka. „Uvědomte si, že jsme na vesnici, nikoliv ve městě. Lidi za námi musejí přijet, proto jim nabízíme jistotu a nikoliv nevyzkoušené experimenty. A za to, že nám momentálně daří, musím poděkovat svým spolupracovníkům."

Autor: Redakce

13.11.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Ilustrační foto

Chybí stovky lidí, přitom vyrostla další fabrika

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení