Vyplynulo to z ankety na internetových stránkách Náchodského, Chrudimského a Svitavského deníku „Zvolte si svého senátora". Ve zmíněných třech regionech se  senátní volby uskuteční dnes a zítra souběžně s krajskými volbami.

Každá ze tří „senátorských" anket vyvrcholila v napínavý souboj mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty, ostatní se většinou „vezli" spíše co do počtu.

Vůbec nejprudší přestřelka „klikajících" příznivců se strhla právě na Náchodsku, kde se do hlasování zapojilo přes 2700 čtenářů! A to už je docela slušný vzorek ze zdejších voličů. Ostatně, o Náchodsku se v souvislosti s letošními „senátkami" mluví v superlativech obecně. Je to totiž obvod nabitý skutečně známými jmény, do druhého kola však postupují jen dva nejlepší.

V naší anketě tu vyhrál, i když těsně, s 866 hlasy stávající senátor Petr Pakosta; ještě nedávno člen ODS, nyní nezávislý. Ve stíhacím závodě za ním jen těsně zaostala nová kandidátka občanských demokratů, poslankyně Zdeňka Horníková. Ostatních devět osobností má od této dvojice už značný odstup. Třeba Lubomír Franc, nynější hejtman, obdržel jen 35 hlasů a starosta Jaroměře Jan Klepsa pouhých 26.

„Skoro třetina hlasů v anketě mě potěšila a děkuji všem, kteří mi je naklikali. Bylo by skvělé, kdyby takto dopadly i skutečné volby. První kolo bude rozhodující," reagoval včera Pakosta.