VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chutné, rychlé a bez točení se kolem trouby. Sedm receptů na vánoční cukroví

Rychnovsko – Stále mnoho práce, předvánoční shon a k tomu tak trochu i nešikovnost při pečení. Také patříte k této skupině žen? Nevadí. I vy můžete vytvořit kouzelné mísy plné chutného a úžasného vánočního cukroví. Navíc nebudete muset ani na okamžik zapnout troubu. Postačí jen šikovné ruce. Čtenáři Rychnovského deníku se podělili o své recepty. Inspirujte se a na poslední chvíli dožeňte to, co jste nestihli.

19.12.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Ludmila Orvošová

1. Horalkové kuličky

Ingredience:
250 g másla
150 g moučkového cukru
8 ks oplatek Horalky
3 lžíce kakaa
100 g mletých lísk. oříšků
4 lžíce rumu
mleté ořechy na obalení

Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem a vmícháme do něj postupně všechny ostatní ingredience kromě ořechů potřebných na obalení. Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, které obalíme odloženými ořechy. Necháme v lednici alespoň dvanáct hodin ztuhnout. Můžeme podávat takto na talířku anebo vložit do papírových košíčků.
Marie Heregová, Kostelec nad Orlicí

2. Marcipánové melounky

Ingredience:
150 g polotučného sušeného mléka
150 g moučkového cukru
3 lžíce oleje
3 lžíce vody
1 lžička mandlového aroma
potravinářské barvy
kousek čokolády

Postup:
Mléko s cukrem prosejeme, přidáme olej, vodu, mandlové aroma a důkladně propracujeme na hustou hmotu, kterou si poté rozdělíme na tři různě velké části. Ale jen nepatrně odlišné. Tu největší pomocí potravinářského barviva obarvíme na červeno, střední na zeleno a tu nejmenší z nich pak necháme bílou, bez barviva.
Následně z červené hmoty uděláme kuličky, které zabalíme vždy do placičky vyválené z bílé hmoty. Stejně postupujeme u zelené hmoty. Do ní zabalíme bílé kuličky, v jejichž středu už je zabalená červená kulička. Zelené melounky poté nožem nakrájíme na čtvrtiny a ozdobíme rozehřátou čokoládou, která představuje zrníčka.
Jana Suchomelová, Rychnov n. Kn.

3. Piškotoví ježci a želvičky

Ingredience:
130 g mletých piškotů
60 g másla
80 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce rumu
2-3 lžíce mletých  vlašských ořechů
marcipán
čokoláda na ozdobení

Postup:
Ze všech ingrediencí kromě marcipánu zpracujeme těsto. Z něj poté uděláme kuličky. Následně si vytvarujeme z marcipánu hlavičky ježka a přimáčkneme ke kuličce, kterou můžeme obalit v troše strouhaných ořechů, které si dáme bokem. Poté už jen čokoládou uděláme oči a nos.
U želviček si vezmeme na pomoc formičku, do které vtlačíme těsto a vyklopíme. Tak uděláme krunýř. Z marcipánu si vytvarujeme hlavičky a nožičky, které připojíme ke krunýři. Opět namalujeme obličej pomocí rozpuštěné čokolády. Pak dáme vše do ledničky ztuhnout.
⋌Kamila Doležalová, Dobruška

4. Čokoládové chrupinky

Ingredience:
100 g másla
4 čok. tyčinky Milky way
2 tyčinky ledové kaštany
3 sklenice kukuřičných lupínků

Postup:
Do hrnce dáme máslo a rozlámané do něj všechny čokoládové tyčinky, které pak ve vodní lázni necháme rozpustit. Neustále musíme míchat, aby se čokoláda s máslem dobře spojila. Poté vmícháme kukuřičné lupínky, které jsme před tím trošku podrtili. Všechny se musí obalit v čokoládě. Lžičkou následně nandáváme směs do papírových košíčků a vše necháme v lednici důkladně ztuhnout.
Dana Nováková, Potštejn

5. Žloutková očka

Ingredience:
80 g másla
240 g moučkového cukru
4 uvařené žloutky
1 lžíce rumu
8 lžic kokosu
rozpuštěná čokoláda
trocha kokosu na ozdobení

Postup:
Do misky dáme cukr, změklé máslo, rum, rozdrobené žloutky a vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Pomalu vmícháme kokos a poté už jen tvarujeme kuličky. Ty uložíme buď na tác anebo do košíčků. Než dáme vše ztuhnout, vytlačíme do každé kuličky důlek, do něhož kápneme rozpuštěnou čokoládu. Ještě před tím, ale obalíme všechny kuličky v kokosu na dozdobení.
Drahomíra Macková, Orlické hory

6. Tvarohové košíčky

Ingredience:
250 g tvarohu
300-400 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
2-3 lžíce moučkového cukru
bílá čokoláda
mandarinkový kompot
papírové košíčky

Postup:
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Do papírového košíčku dáme lžičku čokolády a štětečkem důkladně rozetřeme po celé vnitřní ploše košíčku. Dáme ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí opatrně sloupneme papír a tím si vytvoříme jedlý základ celého košíčku.
Do mísy si dáme tvaroh, který rozředíme trochou smetany, dodáme cukr a vymícháme v hladký krém.
Ten si dáme do cukrářského sáčku a nebo i do obyčejného pytlíku, u něhož odstřihneme růžek. Následně krém nastříkáme do čokoládových košíčků a ozdobíme kouskem mandarinky.
Kateřina Bazalová, Týniště n. O.

7. Čokoládové košíčky
se zeleným čajem

Ingredience:
70 g čokolády se 70% kakaa
250 g bílé čokolády
30 g másla
1/2 kelímku 40% smetany ke šlehání
1 lžíce másla (cca 30g)
3 lžičky čajových lístků
papírové košíčky na pralinky

Postup:
V menším kastrůlku zahříváme na mírném plameni smetanu, do které jsme přidali zelený čaj do té doby, až smetana voní a chutná po čaji. Je potřeba hodně míchat, aby smetana moc nevřela.
Ve vodní lázni rozpustíme 150 g bílé čokolády a máslo. Přidáme smetanu, kterou jsme přecedili, aby v ní nebyly lístky čaje. Vymícháme v hladký krém. Poté vše necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme čokoládové košíčky. Ve vodní lázni rozehřejeme klasickou čokoládu. Tou následně vytřeme papírový košíček, aby vrstva pokryla celou vnitřní stranu a dáme vychladit. Pak z košíčků sloupneme papírovou vrstvu.
Z lednice si vyndáme krém, který vyšleháme do tuha a naplníme jím potravinářský sáček anebo obyčejný pytlík s odstřiženou špičkou.
Postupně naplníme všechny čokoládové košíčky krémem.
Následně ještě v hmoždíři roztlučeme na prach několik málo čajových lístků a tím krém ozdobíme.
Vše dáme ještě alespoň na dvě hodiny do lednice vychladit.
Martina Kratochvílová

Editace textu: Silvie Špryňarová

Autor: Silvie Špryňarová

19.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Vrchlabí - Rychnov nad Kněžnou

Žádné stromy nerostou do nebe, říká trenér Čermák

Zbývá jen měsíc a památka poděkuje

Třebechovice pod Orebem - Už zbývají jen čtyři týdny, kdy veřejnost může hlasovat, který počin si zaslouží získat ocenění Památky děkují Národního památkového ústavu. 

Týniště oslavilo návrat do Olšiny výhrou nad Broumovem

Rychnovsko - Fotbalová I. A třída: Dobrušku „sestřelil“ třemi góly Tomáš Matějka.

Ochutnávka života v renesanci se nabízí v Opočně

Opočno – Chcete se přenést o několik století zpět a vychutnat si atmosféru období renesance? Tato možnost se nabízí v Opočně, kde se uskuteční týdenní cyklus ve znamení historické epochy trvající od 14. do 17. století. Unikátní multižánrový volně pojatý cyklus, věnovaný renesanční kultuře, je vhodně zasazen do krásného prostředí města Opočno a jeho renesančního zámku. 

AKTUALIZOVÁNO

Konečně! Nový úsek Dálnice D11 už slouží řidičům

Hradec Králové – „Začněte pouštět,“ zazněl dnes o půl třetí odpoledne pokyn od vedoucího Správy a údržby dálnice. V tu dobu se „odkoply kužely“ a motoristům začal sloužit dlouhá léta vyhlížený úsek dálnice D11. Úsek, který má odlehčit Novému Městu či Libišanům a po takřka osmdesáti letech od prvních plánů přivést dopravu z Prahy až k úpatí Hradce Králové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení