VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chléb provoněl hostinec. Péct v peci se ho musejí naučit.

Záměl – Ještě na jaře se v koutě zámělského Hostince u Karla IV. krčila hromádka úlomků a nálezů pozůstatků staré pece z 16. století. Dnes už na stejném místě stojí zcela nová. Požehnání svěcenou vodou má za sebou, teď ji čeká křest pečením. Přestože se v sobotu konaly první Slavnosti chleba, z tradiční pece ještě nepocházel. „Každá pec je jiná a je potřeba si vyzkoušet, jak dlouho ji vytápět, aby měla potřebnou teplotu, kolik dát dřeva i to, jak dlouho chládne," vysvětluje Robert Müller z občanského sdružení Má vlast – můj domov, které postupně hostinec obnovuje.

1.10.2013
SDÍLEJ:

Žehnání pece v hostinci Karla IV. v ZáměliFoto: Rastislav Teplánský

Voňavé bochníky tak pocházely z klasické trouby. „Je to taková maličká kamufláž. Upekly jsme je s kolegyněmi, avšak podle tradičních receptů," smála se Marie Červinková, jedna ze zakládajících členů sdružení. Teď přijde na řadu výuka a za rok by už slavnosti mohly být i s bochníky vonícími dřevem.


Náklady na stavbu se vyhouply přes 100 tisíc korun, avšak mohly být i mnohem vyšší. „Máme velké štěstí, že nám mnoho lidí pomohlo. A také tradice kamnářství je ve Vamberku stále živá, tudíž nám velice pomohl pan Bek, jenž je v tomto řemesle zběhlý," vysvětlil Robert Müller.


Peníze tak padly na materiál. Práce byla téměř zadarmo. „Také se nám podařilo získat dotaci 90 tisíc korun, za což jsme vděční," dodává.


Tím však novinky v hostinci nekončí. Kromě chlebové pece byla obnovena i kachlová kamna. „Jeden z pamětníků nám totiž nakreslil, jak vypadala a tak jsme se snažili o co nejvěrnější napodobení," poznamenal Robert Müller. Modré „kachláky" doplňuje i tradiční sporák a v komíně vznikla udírna.


„Chtěli jsme, aby všechno vypadalo dobově a dodávalo atmosféru hostinci, avšak i my musíme dodržet požární normy, tudíž to nebylo tak jednoduché, ale návštěvník nic nepozná," říká.


Sobotní odpoledne se pro hostinec stal symbolickým dnem i proto, že všechny nové stavby přišel požehnat farář Jiří Mára z Vamberka. I on si ještě pamatuje na dobu, kdy chléb voněl dřevem. „Vzpomínám si, že moje babička pekla v tradiční peci. Kromě chleba to byly i buchty a vždy byly mnohem lepší, než z trouby," říká.


Letos může být sdružení Má vlast spokojené. Podařilo se mu kromě zmíněných kamen a pece opravit další část střechy a celkem vložilo do obnovy 700 tisíc korun. „Jsou to peníze našich členů, něco od sponzorů a z dotací. Není to snadné, ale chceme stavbu obnovit," poznamenal Robert Müller.

Autor: Silvie Špryňarová

1.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vrchlabí - Rychnov nad Kněžnou

Žádné stromy nerostou do nebe, říká trenér Čermák

Proboštův betlém v Třebechovickém muzeu betlémů - dřevěný unikát po kompletní rekonstrukci.

Zbývá jen měsíc a památka poděkuje

Týniště oslavilo návrat do Olšiny výhrou nad Broumovem

Rychnovsko - Fotbalová I. A třída: Dobrušku „sestřelil“ třemi góly Tomáš Matějka.

Ochutnávka života v renesanci se nabízí v Opočně

Opočno – Chcete se přenést o několik století zpět a vychutnat si atmosféru období renesance? Tato možnost se nabízí v Opočně, kde se uskuteční týdenní cyklus ve znamení historické epochy trvající od 14. do 17. století. Unikátní multižánrový volně pojatý cyklus, věnovaný renesanční kultuře, je vhodně zasazen do krásného prostředí města Opočno a jeho renesančního zámku. 

AKTUALIZOVÁNO

Konečně! Nový úsek Dálnice D11 už slouží řidičům

Hradec Králové – „Začněte pouštět,“ zazněl dnes o půl třetí odpoledne pokyn od vedoucího Správy a údržby dálnice. V tu dobu se „odkoply kužely“ a motoristům začal sloužit dlouhá léta vyhlížený úsek dálnice D11. Úsek, který má odlehčit Novému Městu či Libišanům a po takřka osmdesáti letech od prvních plánů přivést dopravu z Prahy až k úpatí Hradce Králové.

Po nárazu do mostku odvážela řidiče sanitka

Albrechtice nad Orlicí - V pondělí dopoledne kolem desáté hodiny došlo na silnici z Albrechtic nad Orlicí do Borohrádku k nehodě osobního auta, které narazilo do mostku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení