Byl to krutý vánoční dar. Během noci z 24. na 25. prosince minulého roku totiž třicetiletý Rumun Ion Gorgan znásilnil mladou ženu. Do Přelouče přijel pracovat do místní fabriky vyrábějící autodíly.

Teď stojí před Krajským soudem v Hradci Králové a hrozí mu až dvanáctileté vězení. „Lituju, co jsem udělal," pronesl.

„Cítíte se vinen ve smyslu obžaloby," zeptal se ho soudce Petr Mráka. „Da," příkývl muž.

Cizinec, který bydlel na místní ubytovně s partou krajanů, jež agentury dovážejí na práci do Česka, si prý  vlastně nic nepamatuje. Dva dny před Vánoci totiž odjela jeho družka, s níž má devítiletého syna, a pak mu vzkázala, že už se do Česka nevrátí. „Na základě toho, co mi oznámila, jsem hodně pil. Měl jsem nervy, stres, do toho pití. Prakticky si přestávám pamatovat, co všechno se mohlo stát," vykládal před soudem.

Stalo se to, že znásilnil mladou ženu. O vánoční noci totiž vyrazil na diskotéku, kde ona byla shodou okolností také. Dalším spojovacím bodem mezi nimi dvěma byl fakt, že pracovali ve stejné firmě. Přesto se neznali. Když slečna vyrazila 
v noci domů, Rumun ji po cestě napadl.

Nejprve ji praštil do hlavy, až upadla do bezvědomí. Později ji zasypal dalšími ranami, to když se probírala. Pak ji znásilnil. „Stáhl jí kalhoty ke kolenům a vykonal na ní nechráněnou soulož, po které jí po několika dalších úderech pěstí umožnil se z pod jeho těla vymanit a utéct," řekl při čtení obžaloby státní zástupce Milan Šimek.

Rumun tvrdí, že si z toho nic nevybavuje. Prý si ani ráno nevšiml, že má na oblečení krvavé skvrny. „Byl jsem špinavý, ale myslel jsem si, že jsem někde ležel," poznamenal. Po noci jen zjistil, že mu chybí čepice a klíče. Obě tyto věci policisté našli na místě činu. To však ještě nebylo to hlavní, co Rumuna usvědčilo. Jako klíčový důkaz jsou brány genetické stopy. Až poté, co se s nimi Gorgan seznámil, přiznal se.

Žena měla po činu velká traumata. Její přítel, který vypovídal u soudu, přiznal problémy v sexuální oblasti. Navíc ji dodnes svírá na veřejnosti strach. „Kdykoli je to možné, tak ji doprovázím do práce i z práce," popsal její partner.

Rumunský dělník by se měl verdikt hradeckého krajského soudu dozvědět už v pátek.

Oběť nevypovídala, na chodbě si počkala na přítele

Hradec Králové - K soudu přišla, ale za pultík, odkud vypovídají obžalovaní, poškození a svědci, si nestoupla. Mladá žena z Přelouče byla ušetřena setkání tváří v tvář muži, který ji znásilnil.

„Navrhl jsem to já. Bylo to zbytečné," řekl státní zástupce Milan Šimek. Předseda senátu Petr Mráka tento krok posvětil, soudu stačí výpovědi zanesené ve spise. Ty žena absolvovala během vyšetřování na policii.

Do budovy hradeckého krajského soudu však dorazila se svým přítelem. Ten totiž vypovídal jako svědek, popisoval, co se osudné noci stalo. Pár byl se známými v restauraci, parta se pak rozhodla, že půjde na diskotéku. Tam už šla slečna sama, její přítel vyrazil domů.

„Řekl jsem jí, ať mi zavolá, až půjde domů, že pro ni dojdu," popsal. Jenže to se nestalo. „Těsně po páté hodině ráno mě probudil zvonek od domovních dveří. Přítelkyně přišla do bytu, byla zmlácená, měla roztržené kalhoty. Řekla mi, co se stalo, a tak jsem zavolal policii," pokračoval. „Já jí řekl, aby se nesprchovala."

Mladý muž se zachoval rozumně. Klid (aspoň naoko) zachoval i včera, když musel mluvit o tom, jaký vliv mělo znásilnění na život páru. Především ten sexuální.