Novobydžovské koupaliště je po roce opět v centru dění. Loni se řešilo, zda jeho oprava před dvanácti lety nebyla předražená a dokonce padlo trestní oznámení, které však policie odložila.

Letos ale potrápila obyvatele Nového Bydžova praktičtější stránka věci.

Několik dětí se totiž zranilo v dětském bazénku. Při jeho opravě byly totiž použity kamínky, na které měla přijít další vrstva, jež by je zahladila.

„Chtěli jsme bazének zrekonstruovat, udělat v něm nový povrch. Ve hře byla plastová či nerezová vložka. Nakonec se narodil tento nápad a nápad je to dobrý, jenže se kvůli počasí se nestihlo kamínky potáhnout další vrstvou. Dopadlo to, jak to dopadlo, kamínky jsme nechali zabrousit, abychom se zbavili těch nejostřejších,“ uvedl starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS), podle kterého nový povrch vyšel na několik desítek tisíc.

Rodiče však tvrdí, že zabroušení nepomohlo a stěžují si, že jsou kamínky stále ostré.

Koupaliště v Bydžově opět vyvolává emoce

„Dětské brouzdálko je opravené jen na malinkatém místečku a opravdu je to nepříjemné na nohy pro dospělého natož pro děti. Kamínky jsou ostré a už i moje dcera si o ně dvakrát roztrhla nožičku. Ta oprava, nebo jak se tomu říká, bohužel opravdu opravou není,“ poznamenala jedna z nespokojených maminek Alena Jarolimková.

Rodiče proto svým ratolestem navlékají gumové koupací boty, a nebo s nimi chodí rovnou do velkého bazénu. „Nevím, jak to bylo předtím, ale přijde mi to dost hrubé. Stát tam nebo sedět delší dobu bolí. To říká i manžel, který není žádný cíťa,“ poznamenala další z maminek. „Nevím nic o tom, že by se v brouzdališti zraňovali dospělí. Byly tam mateřské školky, které nás upozornily, že v brouzdališti jsou ostré kamínky, takže jsme to přebrousili. Nevím o tom, že by tam teď něco bylo špatně. Myslím, že je zase taková hysterie, jako se vším tady v Bydžově, někde se něco stane a okamžitě je z toho obrovský povyk. Předtím se tam odlupoval beton, takže se to letos opravilo – tím že jsme na to nasypali kamínky a zalili je pryskyřicí. Byl to postup, který nám doporučilo bazénové centrum. Byla pravda, že v té směsi byly nějaké ostřejší kamínky, které se při pokládce neprojevily, takže když se brouzdaliště čistilo, přebrousili jsme to. Sahali jsme na to holýma rukama a našli místa, kde to bylo třeba obrousit. Pokud bude nějaký problém, tak na příští sezónu se s tím něco udělá, teď se s tím nedá dělat nic,“ řekl ředitel novobydžovských technických služeb Jan Kubánek. K řešení situace by opravdu mělo po sezoně dojít. Podle starosty Pavla Loudy by na kamínky měla přijít další vrstva pryskyřice.

Novobydžovské koupaliště je trhem v oku některým místním, kteří tvrdí, že jeho oprava za 40 milionů byla předražená. Poukazují na koupaliště v nedalekém Chlumci, které stálo polovinu této částky. Podle starosty Loudy se však obě plovárny nedají porovnávat.