Nástupcem Andreje Babiše v čele ministerstva financí se má stát současný předseda sněmovního hospodářského výboru a někdejší ředitel české pobočky Microsoftu Ivan Pilný. Ten byl v parlamentních volbách v roce 2013 lídrem kandidátky hnutí ANO v Královéhradeckém kraji.

Dvaasedmdesátiletý rodák z Prahy a absolvent elektrotechnické fakulty ČVÚT je znám hlavně jako zakladatel české pobočky Microsoftu. Později řídil i Český Telecom, od roku 1992 pak soukromě podniká. V roce 2005 založil veřejně prospěšnou společnost Pracujme chytřeji a napsal řadu knih a blogů. Píše hlavně o podnikání, osobnostním rozvoji a tréninku mozku. Vydal například tituly Máte na víc! Trénujte svůj mozek nebo Aby vám neuplavalo mejdlo.

Veřejnosti je Pilný známý také z televizního pořadu Den D, v němž vystupoval jako investor. Je rovněž členem správních rad charitativních a spolkových organizací.

V politice se poprvé angažoval jako spoluzakladatel hnutí Občané.cz. Za ANO do sněmovny kandidoval v roce 2013 ještě jako nestraník, členem se stal až o rok později. V letošních parlamentních volbách bude lídrem ANO na Vysočině.

Ve sněmovně předsedá hospodářskému výboru a je členem výboru pro evropské záležitosti. Často se o něm mluví jako o „rebelovi" hnutí hnutí ANO.

V roli několikaměsíčního ministra financí bude Pilný připravovat rozpočet na příští rok, chce přitom držet státní finance na uzdě.

„Panu předsedovi Babišovi jsem řekl, že jsem velmi lakomý. Hájil jsem rozpočty i proti Billu Gatesovi," řekl nedávno pro Českou televizi. Jako zkušeného manažera ho znají i čeští podnikatelé.

Pilný je ženatý a má čtyři děti.

V případě jeho jmenování bude již třetím zástupcem Východočechů ve vládě, a to vedle jejího místopředsedy Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD). Nutno však poznamenat, že zatímco Bělobrádek i Chvojka mají kořeny skutečně ve východních Čechách – první v Náchodě a druhý v Chrudimi, Pilný za hradecký kraj jen kandidoval. Od narození žije v Praze.