Když před více než čtvrtstoletím padla Berlínská zeď, každý si z tohoto symbolu nesvobody chtěl ponechat alespoň malý kousek jako suvenýr. Hradecký Malšovický stadion je jen o pár let mladší, ale o to delší dobu tento znak hradeckých návratů a pádů z I. ligy vzdoroval svému osudu. I ten se však teď naplňuje a již dnes k jeho branám přijede bagr, který začne se symbolickou demolicí západní tribuny.

„Na západní tribuně bude přistaven bagr, do kterého si každý fanoušek může sednout a symbolicky odbagrovat kus Malšovického stadionu,“ uvedl tiskový mluvčí „Votroků“ Milan Šedivý s tím, že prvním, kdo si na památku „vyrube“ kousek stadionu, bude ikona hradecké kopané Pavel Černý, který již několik let na adresu přestavby stadionu říká: „Až vyjedou bagry na Malšák, pak teprve uvěřím!“

Fotbalová Fortuna národní liga: FC Hradec Králové - FC Sellier & Bellot Vlašim.
Votroci chtějí být zajímavější než bagry

A kdy k tomu skutečně dojde? Podle hradeckého magistrátu v nejbližší době. „Přesný termín zatím neřeknu, ale bude to v řádech týdnů,“ uvedl tiskový mluvčí hradecké radnice Petr Vinklář.

První etapa vzniku nového fotbalového stadionu má předpokládaný rozpočet 270 milionů korun a zahrnuje demolici valu západní tribuny a části boků a stavbu nové tribuny, včetně zázemí pro fanoušky a novináře. Kapacita stadionu po odstranění jedné z tribun bude 4,5 tisíce diváků. Nová západní tribuna bude mít po svém dokončení nové zázemí pro hráče, novináře a rozhodčí. Navíc bude „přisunuta“ blíže k fotbalovému hřišti. Podle náměstka primátora Jindřicha Vedlicha se o dalším postupu rekonstrukce stadionu ještě povedou debaty: „Na stole jsou dvě varianty. Buď postavíme části boků a teprve poté novou východní tribunu, nebo obě tyto investiční akce spojíme dohromady.“

Bagry na Malšáku
Brány hradeckého Malšovického stadionu se otevřou v pondělí v 15.30 hodin, kdy bude k západní tribuně přistaven bagr. Po zápasu, jehož výkop je v 17 hodin, se tribuna promění ve staveniště.

Ilustrační foto.
Hradečtí fanoušci s legendami odbagrují kus stadionu