Komplex má vzniknout podle návrhu trutnovské projekční kanceláře Rosa – architekt. Projektanti z firmy JIKA-CZ se podle slov vedoucího odboru rozvoje města Miroslava France museli držet zadání, takže rozdíl je jen v drobnostech - v interiéru. 

Středisko dosud sídlí v Základní škole Rudolfa Frimla. Protože ale přibývá dětí, prostory už nejsou kapacitně dostačující. Cílem záměru je dostat volnočasové aktivity dětí a mládeže takříkajíc pod jednu střechu.

Sportovci, kteří musí na přechodnou dobu výstavby Nivy opustit, se podle slov trutnovského starosty Ivana Adamce nemají čeho obávat. „Počítáme s tím, že kromě ricochetu, který se dá hrát v pohodě například v Olympu, se tam všechny dosavadní sporty zase mohou vrátit, když o to ze strany TJ Lokomotiva a dalších klubů bude zájem. Správcem areálu se stane naše příspěvková organizace Středisko volného času,“ vysvětlil. 

Modernizace se dočkají i volejbalisté. „,Jedno hřiště venku bude antukové, další má mít víceúčelovou podobu s umělým povrchem, na kterém se volejbal hrát bude také. Objekt s šatnami půjde k zemi, ale postaví se nový, jako zázemí pro tato hřiště,“ upozornil místostarosta Tomáš Hendrych.

Judisté podle jeho slov najdou novou tělocvičnu i se zázemím v prostoru, kde dosud bývala posilovna.

Areál Nivy má sloužit jak sportu, tak různým kroužkům a zájmovým aktivitám, čímž se zvýší jeho kvalita a využití. K současnému objektu přibudou dvě přístavby. Nová vstupní část obsahuje kavárnu, dětský koutek, hernu, dva ateliéry, keramickou dílnu, divadelní sál a administrativní zázemí. Ve střední části architekti naplánovali velkou tělocvičnu, která zůstává na svém místě a ve stejných parametrech. Dojde k její modernizaci.

V místě dosavadního ricochetu bude taneční sál. Do další přístavby, umístěné nejdále od vstupu do areálu, navrhli architekti horolezeckou stěnu. V celé budově jsou nově koncipovány prostory pro zázemí všech činností. Postupně přibudou i různé prvky v exteriérech.