Dvacátého ledna bude zveřejněn seznam vytvořených volebních obvodů a jejich popis s počtem členů zastupitelstva. Šestého února do 16 hodin mohou volební strany podat  kandidátní listiny registračnímu úřadu.

Proč budou v obci na Jičínsku nové volby? Třicátého září rezignovali na post zastupitelů David Lánský, Tomáš Jiránek, Lukáš Jiránek a Jiří Hartman. Původní sedmičlenné zastupitelstvo se stalo pouze tříčlenným, a tím pádem nefunkční.

„K rozhodnutí jsme dospěli z důvodu dlouhodobých rozdílů v představách o vedení obce. Nelíbil se nám ani přístup starostky Marie Vinklerové k občanům," uvedl místostarosta David Lánský. Zastupitelé tak údajně „předběhli" starostku Marii Vinklerovou, která chtěla předložit svoji rezignaci na pracovní poradě.

„Odstoupit jsem chtěla pro dlouhodobé neshody s některými členy zastupitelstva," uvedla Marie Vinklerová. Doplnila, že ihned po rezignaci zastupitelů, jejichž vyjádření obdržela písemně, oslovila prvního z náhradníků, ten však odmítl za současné situace pro obec pracovat.

Z tohoto důvodu se musí v Chotči připravit na nové volby. „Okleštěné" vedení nyní zajišťuje  pouze běžný provoz.