Na místě doutnalo několik kup klestí po obou stranách železniční tratě. Jednotky místo prolily vodou. Ke škodám na majetku nedošlo. Jednalo se o neohlášené pálení.

KDO HLÁSIT MUSÍ?

Pálení listí, shrabané trávy a klestí výslovně zakázáno není, zákon ovšem stanovuje určitá pravidla a omezení. Zároveň je nutno zdůraznit, že pálení suchého i mokrého rostlinného materiálu může být omezeno či zcela zakázáno také vyhláškou dané obce. Pro obec v takovém případě vzniká povinnost zajistit odstranění tohoto odpadu jiným způsobem.

Podnikající fyzické a právnické osoby jsou podle zákona povinny pálení rostlinných zbytků ohlásit příslušnému operačnímu středisku hasičského záchranného sboru kraje. Pro řadové občany povinnost ohlášení pálení zákonem stanovena není, ovšem vždy se doporučuje.

JAK PÁLENÍ NAHLÁSIT

V současné době probíhá většina ohlášení telefonicky, což ovšem vede ke zvýšení zátěže operátorů telefonního centra tísňového volání. Hasičský sbor se touto cestou obrací na občany, aby k ohlašování pálení využívali místo telefonického oznámení přednostně aplikaci na internetových stránkách Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Při ohlašování jednotlivého pálení není třeba se jakkoliv registrovat a vyplnění potřebných údajů trvá jen několik málo minut.

CO HROZÍ PŘI PORUŠENÍ PRAVIDEL

Všichni občané mají při pálení povinnost dodržovat požární bezpečnost a počínat si tak, aby nevznikl požár. Při nedodržení bezpečnosti jim může být uložena pokuta do výše 20 tisíc korun. V případě, že svým jednáním požár způsobí, může udělená pokuta činit až 25 tisíc korun. Platí pravidlo – s ohněm vždy zacházet opatrně.

PÁLIT SE NESMÍ KDECO

Na otevřených ohništích, zahradních krbech nebo grilovacích zařízeních lze podle zákona spalovat pouze dřevo, dřevěné uhlí a suché rostlinné materiály. Pálení dalších materiálů, jako jsou například vlhké zahradní odpady, barevné časopisy a noviny, plasty či chemické látky, je zakázáno zákonem o ochraně ovzduší, neboť při jejich spalování dochází k uvolňování škodlivých emisí do ovzduší.

(zr, jan)