To, co však firma minulý čtvrtek předložila, odboráře šokovalo a návrh ihned odsoudili. Informaci jako první uvedl týdeník Škodovácký odborář. Automobilka vyjednávání nekomentuje. „Vyjednávání probíhá, ale jeho obsah nekomentujeme,“ sdělil již dříve mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Jednorázová platba 1000 korun a dvě procenta

Firma zaměstnancům nabídla jednorázovou platbu ve výši tisíc korun, jež by byla vyplacena za měsíc duben 2010 a k tomu po jedno procento navýšení tarifu v období od května 2010 a o další procento od listopadu 2010 do června roku 2011. Návrh na jednorázovou platbu tisíc korun považují zaměstnanci za směšný. „V přepočtu na eura je to zvýšení mzdy o jeden smetanový jogurt za měsíc ze Žitavy,“ přirovnal návrh firmy šéf odborů KOVO Jaroslav Povšík. Ten s nadsázkou řekl, že se v Žitavě nedávno stavil při cestě z jednání ve Wolfsburgu a koupil tam rodině smetanové jogurty za stejnou sumu, jako činí jednorázová platba rozpočítaná na měsíce.

Odboráři: Je to méně než inflace

Podle odborářů je zcela nevyhovující jak hodnota jednorázové platby, tak i růst tarifu o 1 procento pro valnou část roku 2010. „Je to méně, než firmou předpokládaná inflace 1,4 procenta, s kterou nesouhlasíme, domníváme se, že bude vyšší,“ sdělili odboráři. Podle nich navíc nelze ani odhadovat, jaká inflace bude v roce 2011.

Nelíbil se jim ani fakt, že první růst o 1 procento je plánován až na květen a proto nebude mít vliv na výpočet variabilního bonusu (k růstu by muselo dojít od dubna). Stejně tak odmítají navýšení o druhé procento od listopadu, kdyby zase nemohla být platba započítána do druhé části zaručeného bonusu. „Firma na nás v tomto návrhu připravila řadu pastí,“ kritizoval Povšík. Šéf odborářů rovněž kritizoval skutečnost, že by kolektivní smlouva měla končit až v červnu 2011. O nové smlouvě by se podle něho vyjednávalo téměř až v době hromadné dovolené zaměstnanců.

Přiblížila se stávka?

Odbory ve čtvrtečním vydání svého týdeníku pohrozili, že pokud se návrh firmy nezlepší a nedohodnou se dokonce března, kdy vyprší kolektivní smlouva, jsou připraveni provést hlasité protestní akce před Pentagonem. Podnikové radě to podle listu tlumočili předsedové jednotlivých dílenských organizací. Ti uvedli, že když zaměstnanci viděli návrh firmy, cítili se, jakoby si jich automobilka nevážila. Další kolo vyjednávání proběhlo v úterý, kdy podle odborářů firma zopakovala svůj návrh. Žádná vyšší nabídka nepadla. Odbory KOVO ovšem informovaly, že předložily rozbory, podle nichž by dosavadní návrh zaměstnavatele znamenal pokles průměrné měsíční mzdy u tarifních zaměstnanců s vyšším propadem u dělníků a to o více než o 500 korun.

„Firemní návrh představuje sice určité plusové hodnoty, ale pokles variabilního bonusu a příplatků, včetně přesčasové práce, toto všechno převáží a dojde k poklesu objemu vyplácených mezd,“ sdělili odboráři.

Odboráři chtějí smlouvu na rok

Odbory KOVO požadují uzavření mzdových dohod na 12 měsíců, tedy do 31. března 2011 a ve vazbě na výplatu jednorázové prémie v mateřském koncernu Volkswagen vyplatit obdobně „slušnou“ částku všem tarifním zaměstnancům. Odbory dále chtějí, aby při zhodnocení tarifů firma vyšla z jejich předpovědi inflace a dopočítala i první čtvrtletí roku 2011. „Tarify by se měly navýšit od 1. dubna 2010, aby se toto navýšení promítlo do výpočtu zaručeného bonusu a druhé navýšení tarifů k 1. říjnu 2010, aby se i toto promítlo ve výpočtu druhé části zaručeného bonusu. Dále požadujeme navýšit příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění o 100 korun pro zaměstnance na měsíc,“ uvedli odboráři.

Podpis zatím nebude

Další kolo vyjednávání se koná ve čtvrtek, rozhodně se však neočekává, že by došlo k dohodě. Rozdíly mezi požadavky odborů a nabídkou firmy jsou totiž největší v historii vyjednávání v mladoboleslavské automobilce.

Odboráři začali o mzdách s firmou vyjednávat od minulého čtvrtka. Dosud byly provedeny dohody o flexikontu, přesunu zaměstnanců, roční pracovní době, sociálních nákladech a kapitolách textové části kolektivní smlouvy. Kvůli rozporům o katalogu modelů pracovní doby však odboráři podmínili podpis celé kolektivní smlouvy uzavřením dohody o mzdách.