Každý rok přináší lidem chvíle hezké i ty méně příjemné. Za práh nového roku bychom si však po tomto předsilvestrovském úklidu duše měli nést jen to dobré.


V životě školy proběhne dvanáct měsíců v rychlém tempu jako sled mnoha drobných i větších událostí, jejichž aktéry jsou studenti a jejich rodiče, pracovníci školy i vnější okolí.
Příjemné okamžiky prožívá mládež i dospělí ve chvílích, kdy se daří práce na obou stranách katedry, v našem případě také na obou stranách sporáku.
Ve chvílích bilancování prolétnou myslí jako střípky vzpomínek úsměvné a milé okamžiky ve třídách i na pracovištích tuzemských a zahraničních praxí, při mnoha a mnoha odborných i jiných akcích – plesech, na stupních vítězů při odborných soutěžích, při soutěži o Miss a Mladého muže hotelové školy Hronov a Vrchlabí, Vavřineckém dnu v Hronově, oslavách 75. výročí školy, výstavách, rautech nebo předváděcích akcích.


Ani v příštím roce nesložíme ruce do klína, navážeme na dobré zkušenosti a nepochybně přijdeme zase s nějakými novinkami. Po celý rok jsme vám, milí čtenáři, přinášeli pestrý koktejl zajímavostí z kulinářského světa, gastronomických specialit, receptů i rad. Přijměte od nás tedy jako dárek na rozloučenou s uplynulým rokem několik zvlášť vybraných receptů, které se mohou hodit na silvestrovský nebo novoroční stůl.


Přejeme vám, ať vám naše recepty vždy dělají takovou radost, jakou měla nedávno žákyně 9. ročníku Základní školy V. Hejny Červený Kostelec Veronika Hůlková, když při příležitosti výstavy Voňavé Vánoce v Červeném Kostelci z rukou ředitelky naší školy Evy Bilíkové převzala svítící globus jako cenu za 1. místo ve vědomostní soutěži Znáš svůj region? (viz foto), která proběhla při Výstavě středních škol v Náchodě.


Plněný hermelín
2 sýry hermelín, 125 g másla, 2 lučiny, sůl, 100 g salámu paprikáš, lněné semínko nebo sekaná čerstvá petrželka na obalení
Hermelín podélně rozkrojíme, opatrně a pečlivě vydlabeme vnitřek, tuto hmotu vyšleháme s lučinou, pak přidáme máslo a znovu vyšleháme. Salám nakrájíme na jemné kostičky, které vmícháme do sýrové hmoty. Podle chuti osolíme, můžeme přidat i trochu chilli koření nebo pálivé papriky. Hmotou naplníme vrchovatě vydlabanou polovinu hermelínu a druhou půlkou přiklopíme. Dáme ztuhnout do ledničky, po ztuhnutí dokola lehce potřeme zbylou hmotou a obalíme ve lněném semínku nebo v jemně nasekané petrželce.


Paštičky z listového těsta s pomazánkou z nivy

400 g listového těsta, 200 g nivy, 200 g másla, 2 lučiny, 50 g mraženého špenátu, chilli koření nebo pálivá paprika, 1 vejce na potření
Listové těsto rozválíme na plát silný 4 mm. Z těsta vykrojíme nejprve plná kolečka, potom tutéž velikost s kulatým otvorem. Všechny tvary včetně malých koleček potřeme rozšlehaným vejcem, případně posypeme grilovacím či jiným oblíbeným kořením, a upečeme dozlatova. Nivu umeleme, vyšleháme s lučinou a máslem, potom obarvíme špenátem a osolíme. Cukrářským sáčkem vyplníme prostor mezi dvěma kolečky i vnitřek vrchního, přiklopíme malé kolečko a dozdobíme čerstvou barevnou paprikou a petrželkou.


Jogurtový dezert
200 g bílého tučného jogurtu, 150 g zakysané smetany, 300 g červeného hroznového vína nebo kompotované broskve, 40 g želatiny v prášku, 250 g cukru, 150 ml mléka
Připravíme želatinu podle návodu na sáčku. V další míse smícháme jogurt, cukr, kysanou smetanu, ušlehanou šlehačku a potom směs promícháme s připravenou teplou želatinou. Polovinu vlijeme do formy na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček, kterou jsme předem vyložili kuchyňskou fólií. Potom naskládáme do formy hroznové víno nebo okapaný pokrájený kompot, dolijeme druhou polovinu hmoty a necháme uležet do druhého dne.
V novém roce 2008 přejeme všem milovníkům jídla a pití, kvalitní gastronomie, hotelnictví a cestovního ruchu hodně úspěchů v zaměstnání i v osobním životě, pevné zdraví a vždy dobrou chuť!