VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jahodové mámení

VÝCHODNÍ ČECHY - Jahody jsou jednou z nejoblíbenějších surovin letní sezony. Obsahují velké množství vitaminu C, a přitom mají jen 27 kcal na 100 g.

11.6.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Iveta Nádvorníková

Jahody se v lidovém léčitelství používaly k pročištění zažívacího traktu. Bohužel někteří lidé mají na jahody alergii, která se projevuje svědivou vyrážkou. Za to může histamin, který se tvoří pomocí látek obsažených v ovoci. Na druhou stranu se má za to, že jahody pomáhají vyloučit močové kameny a zmírňují bolesti při revmatismu, artritidě a dně.

Jahodový parfait

8 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk nebo půl sáčku vanilkového cukru, 300 ml smetany na šlehání, 100 g jahod

Jahodová omáčka: 200 g jahod, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového pudinku. Žloutky s moučkovým cukrem a dření z vanilkového lusku (nebo vanilkovým cukrem) vyšleháme ve vodní lázni do husté pěny. Pak nádobu vyjmeme z vodní lázně, přidáme rozmixované jahody a šleháme do vychladnutí. Smetanu ušleháme dotuha a vše zlehka promícháme. Směsí naplníme malé formičky a dáme zmrazit.

Jahody na omáčku očistíme, opláchneme a rozmixujeme. Potom je dáme asi na 5 minut vařit s cukrem a 50 ml vody. Přidáme vanilkový pudink rozmíchaný v dalších 50 ml vody a za stálého míchání povaříme ještě asi 2 minuty. Omáčku propasírujeme přes husté síto a necháme vychladnout. Podle zralosti jahod můžeme ubrat nebo přidat cukr. Zmrazený parfait vyklopíme z formiček a hned podáváme s omáčkou a jahodami. Dort z kysané smetany s jahodami

Nepečený korpus: 200 g piškotů, 2 lžíce mléka, 80 g rostlinného tuku, olej a moučkový cukr na vymazání a vysypání formy

Na náplň: 250 ml smetany na šlehání, 500 ml kysané smetany, 150 g moučkového cukru, 20 g plátkové želatiny, 100 ml vody do želatiny, 200 g čerstvých nebo mražených jahod Na ozdobení: 1 sáček dortového želé, 100 g čerstvých jahod Korpus připravíme tak, že piškoty vložíme do igelitového sáčku a válečkem je rozválíme, až vznikne jemná drobenka. Nasypeme ji do mísy a přidáme změklý tuk.

Kulatou formu vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno rukama přitlačíme hotovou hmotu ze sušenek a dáme do chladničky na 30 minut ztuhnout. Na náplň našleháme smetanu dotuha, pak ji smícháme s kysanou smetanou a cukrem. Želatinu vložíme do studené vody a necháme bobtnat 5 minut. Pak ji zahřejeme téměř k bodu varu a horkou ji tenkým pramínkem za stálého míchání vléváme do připravené šlehačkové směsi. Řádně promícháme a přidáme jahody. Ještě jednou zlehka promícháme a náplň naneseme na nepečený korpus do formy. Poté vložíme dort do chladničky a necháme ztuhnout minimálně 2 hodiny. Dortové želé připravíme podle návodu na sáčku. Polovinu jahod propasírujeme do želé a polijeme jím ztuhlý dort. Ozdobíme zbylými jahodami.

Jemný jahodový dezert s oříšky

70 ml mléka, 2 vanilkové lusky (lze nahradit vanilkovým cukrem), kůra z 1 citronu, 370 ml smetany, 1 lžička želatiny, 70 g moučkového cukru, 100 g jahod, jahodový nebo karamelový topping

Mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru a polovinu smetany dáme do malého rendlíku a pomalu vaříme asi 10 minut (do odvaření asi třetiny tekutiny). Odstavíme a vmícháme namočenou želatinu. Tekutinu necháme trochu zchladnout. Do zbylé smetany přidáme moučkový cukr a nasekané jahody. Přidáme prochladlou směs a dobře smícháme. Rozdělíme do misek a necháme zchladit nejméně hodinu.

K tomuto krému se výborně hodí oříšky, opečené jahody a jahodový nebo karamelový topping. Do jahodového toppingu můžeme také přimíchat trochu griotky, do karamelového toppingu oříšky.

Jahody s vínem podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Na skleněnou mísu se skládá střídavě vrstva čerstvých jahod a silná vrstva cukru, až je mísa do tří čtvrtin naplněna. Nalije se na ně bílé nebo červené víno, a sice tolik, aby jahody byly potopeny. Jahody je nutno nejméně 2 až 3 hodiny uchovat v chladné místnosti či v ledničce.

11.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Ilustrační foto

Chybí stovky lidí, přitom vyrostla další fabrika

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení