Sen mnoha hokejových fanoušků se začíná naplňovat. Hradecký prvoligový klub bude od nové sezony zřejmě opět patřit téměř výhradně městu!

Většinový vlastník HC Moeller Pardubice Roman Šmidberský ustoupil od svých původních požadavků. „Za čtyřicet procent akcií hradeckého klubu dostanu šest a půl milionu korun,“ vzkázal do Hradce. Městští radní na jeho návrh kývli.

„Radní záměr schválili. Konečné slovo ale budou mít zastupitelé. Pardubický klub limitoval nabídku do konce května. A protože hrozí, že by podíl mohl prodat někomu jinému, budou se tím zastupitelé zabývat už tento měsíc. Další předpoklad úspěšné transakce je schválení akcionáři na valné hromadě, která bude v červnu,“ uvedl náměstek primátora Boris Herman.

Město dnes vlastní 51 procent akcií, dalších devět procent patří občanskému sdružení HC Lev. I když Šmidberský nabídku zlevnil, vydělá pardubický klub na prodeji akcií více než šest milionů korun. Před devíti lety totiž za čtyřicetiprocentní podíl zaplatil 400 tisíc korun vkladem do základního jmění společnosti HC Hradec Králové.

„Účetní hodnota práv k hráčům vychází podle tabulek svazu kolem šestnácti milionů korun, takže nabízená částka odpovídá dnešní hodnotě klubu,“ míní Herman.

Radnice chce balík akcií získat kvůli případnému odprodeji klubu strategickému partnerovi, který by Hradec dovedl a také udržel v české nejvyšší soutěži. „Podle strategického plánu chceme klub do extraligy dostat do pěti let. Měli jsme už nějaké první náznaky jednání s případnými zájemci o hradecký hokej, ale je to zatím v plenkách,“ řekl náměstek.

Další spolupráci s pardubickým klubem se Hradec rozhodně nebrání. „Pomohl nám v těžkých dobách a rádi bychom v tom pokračovali,“ dodal Boris Herman.