Profesionální elektrické ruční nářadí z produkce českolipského podniku je určeno pracovníkům, kteří od začátku října na Haiti budují nové zdroje pitné vody.

Narex neziskovému projektu kromě jiného daroval odolné vrtací šroubováky s výkonnými lithium-iontovými akumulátory včetně originálního příslušenství, a zapojil se tak do významné humanitární aktivity Fidconu na zvyšování životní úrovně obyvatel nejchudší země západní polokoule.

„Pro naši podzimní misi na ostrově jsme hledali výkonné a spolehlivé stroje, s nimiž je možné pracovat v prašném prostředí, které i při maximální zátěži odolají extrémním teplotám, vysoké vzdušné vlhkosti a dalším nepříznivým vlivům na Haiti. Kromě dlouhé výdrže bez nutnosti napájení byla další podmínkou jejich schopnost jednoduchého a rychlého nabití přes dieselový generátor, protože v oblasti našeho působení chybí klasické rozvody elektřiny," vysvětluje pracovník občanského sdružení Fidcon z Jablonného nad Orlicí a manažer projektu Praga-Haiti Václav Vacek.

Hlavním cílem projektu Praga-Haiti je budování studní. Zdejší horské oblasti trpí nedostatkem vody a lidé pro ni musí denně chodit až sedm kilometrů.
Od roku 2009 se už na Haiti v rámci projektu uskutečnily čtyři mise. Poslední z nich trvala od letošního února do konce dubna, naši technici  vybudovali sedm zdrojů pitné vody pro zhruba osm tisíc Haiťanů.

Průměrné náklady na výstavbu jedné studny se přitom pohybují kolem 130 tisíc korun.   (njt)