VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U silnic na burčák praží, dejte přednost vinotékám

Rychnovsko -Burčák, který se prodává u silnic, nemusí mít s tím pravým nic společného. Nemilým příkladem je prodejce, který nabízel bílý burčák obarvený na červeno. Ten byl navíc ze 70 procent zředěný vodou.

7.9.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Miroslav Kucej

Stále častěji se objevují případy, kdy prodejci burčák šidí přidáváním vody nebo cukru. V posledních letech se rovněž množí případy, kdy prodávají nápoj ze zahraničních hroznů jako burčák. To přitom české zákony nepovolují. V takovémto případě musejí být lahve označeny jakožto „Částečně zkvašený hroznový mošt“.

Majitel jedné z hradeckých vinoték, Vasil Chymčák, uvádí, že „opravdový burčák je částečně rozkvašená šťáva z tuzemských hroznů, nikoliv z maďarských nebo slovenských“. Právě přírodní kvašení způsobené ušlechtilými kvasinkami má za následek vznik alkoholu a charakteristické perlení.

Minulý rok pro vinaře nepatřil mezi nejlepší. Letos se však situace zlepšila a pěstitelům se podařilo sklidit část hroznů s předstihem. To znamená, že již začátkem září je možné pořídit burčák v celé řadě prodejních míst.

U silnic v okolí Hradce, především na hlavních výjezdech, je v těchto dnech možné spatřit stoly s vyskládanými dvoulitrovými lahvemi burčáku a slunečníky. „Každý ví, že není možné, aby to byl pravý burčák. Ale proti gustu nakupujících žádný dišputát,“ uvádí Martina Součková z vinotéky na starém městě.

Burčák kupovat raději ve vinotéce

Odborníci se shodují, že je mnohem lepší koupit si burčák v zavedeném kamenném obchodě než u stánkaře, kterého jen těžko dohledáte. A to i přes to, že si ve vinárně nějakou tu korunu připlatíte.

„Burčák je nejlepší přímo u vinaře ve sklepě, případně v dobrých vinotékách, které mají několikrát do týdne dodávku čerstvého burčáku od vinaře,“ radí Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

„Anonymita sezonních prodejců nahrává tomu, že si spíše mohou dovolit poškodit své jméno, než zavedená vinotéka, a proto lze při anonymním stánkovém prodeji usuzovat na mírně vyšší riziko nevyhovujícího standardu prodeje. To je ovšem pouze obecný předpoklad a praxe může být jiná,“ říká Michal Spáčil, tiskový mluvčí SZPI.

Na obranu prodejců je nutné zdůraznit, že je těžké určit, zda za přidané látky mohou oni. O takovéto upravování a ředění se totiž snaží i řada překupníků.

V loňském roce SZPI odebrala 47 vzorků, z nich 40 procent kontrolou neprošlo. Nejčastějším přestupkem bylo přidávání vody. Naředění u některých odběrů dosáhlo až 80 procent. Stále populárnější je i přidávání cukru, jehož kvašením se v burčáku zvedá obsah etanolu.

Smutným chytrákem je prodejce, který se snažil prodávat bílý burčák obarvený na červeno. „V jeho burčáku byla nalezena syntetická barviva, byl přebarven na červený burčák. Zároveň do něj bylo přidáno 70 procent vody a byl nadlimitně přislazen,“ dodává Michal Spáčil. Případů obarvení však oproti předešlým letům ubylo.

(kor, tst)

7.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ochutnávka života v renesanci se nabízí v Opočně

Ochutnávka života v renesanci se nabízí v Opočně

Otevření nového useku D11 u Hradce Králové
AKTUALIZOVÁNO
17

Konečně! Nový úsek Dálnice D11 už slouží řidičům

Po nárazu do mostku odvážela řidiče sanitka

Albrechtice nad Orlicí - V pondělí dopoledne kolem desáté hodiny došlo na silnici z Albrechtic nad Orlicí do Borohrádku k nehodě osobního auta, které narazilo do mostku.

Přepychy vstřelily čtyři branky za dvanáct minut a slavily výhru

Rychnovsko - Nejvyšší okresní fotbalová soutěž pokračovala o víkendu zápasy druhého kola.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Rychnovsko - Vážení rodiče, díky vstřícnosti rychnovské porodnice vám přinášíme fotky nejmladších Rychnováků. Každý týden náš fotograf fotí nově narozená miminka.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení