Benzin Natural 95 zlevnil na průměrných 36,16 koruny na litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Východočeští řidiči tankují zhruba o dvacetník dráž, než je celostátní průměr. V rámci našeho regionu tankují nejlevněji šoféři na Chrudimsku  a Trutnovsku, naopak nejvyšší ceny pohonných hmot jsou na Orlickoústecku a především Rychnovsku, kde litr benzinu Natural 95 stojí průměrně přes 37 korun.

Lidé, kteří bydlí nedaleko hranic, mohou pro levnější pohonné hmoty dojet do sousedního Polska. Ceny jsou tam nižší, navíc od minulého týdne tamní čerpací stanice ještě zlevnily. Podle aktuálních informací se litr nafty prodává v Polsku v průměru za 5,67 zlotého (34,54 Kč) a litr Naturalu 95 zlevnil na 5,65 zlotého (34,42 Kč). Polsko je však z českých sousedů suverénně nejlevnější zemí.

„Občas si zajedu za hranice natankovat plnou nádrž, ušetřím na tom až dvě stovky," řekl Deníku Karel Mydlář z Náchodska. Přitom u východočeských pump řetězce Tank Ono se dá tankovat ještě levněji. Včera tu stál litr naturalu 32,90, nafta byla o dvě koruny dražší.

Ačkoliv ceny na pumpách klesají již od poloviny září, čerpadláři si stýskají nad pokračujícím propadem tržeb.

„Výrazně klesá poptávka po automobilovém benzinu. Je to hlavně z důvodu krize, kdy lidé šetří," řekl ČTK ředitel pro jakost ve společnosti Benzina Václav Loula. Jeho společnost zaznamenala také nižší prodej nafty. Na odlivu zákazníků se projevuje rovněž přechod motoristů na alternativní paliva, hlavně plyn nebo CNG.

V příštích dnech lze podle expertů očekávat zastavení pádu cen. Pokračující zlevňování ropy totiž vyváží oslabující česká koruna.