Letos byl kalendář krajských motokrosů o přeborníka SMS Pardubice sestavený tak, že již na začátku školního roku známe nejlepší jezdce v jednotlivých vypsaných kategoriích. Poslední závod se uskutečnil v Benátkách u Litomyšle na trati v Jiráskově údolí. A jaký byl?

Pořadatelé Mňuk Motokros Racing Teamu opět připravili skvělé závody. Kvalitu tratě ale dost ztížil páteční déšť. Proto nebylo divu, že do prvních tréninkových jízd se nikdo z 96 převzatých jezdců zrovna moc nehrnul. Proto třídě 50 ccm organizátoři výrazné zkrátili trať. Ta spíše připomínala plochou dráhu, ale nejmenší motokrosaři si pěkně zazávodili a neměli problémy s průjezdností tratě. Během kvalifikačních jízd se bláto přece trochu rozjezdilo a stav trati tak sliboval zajímavé odpolední závody.

V závodě si velice dobře vedli jezdci z Rychnovska, hlavně pak z Dobrušky a okolí. Vždyť ukořistili celkem sedm pozic na stupních vítězů, z toho dva dokonce na stupínku nejvyšším. Navíc při celkovém vyhodnocení všech přeborových závodů 2017 naši jezdci získali v jedenácti vypsaných kategoriích tři tituly přeborníka SMS Pardubice!

Ve třídě nejmladších motokrosařů do 50 ccm se prosadili dva Dominikové. Čižinský (Cermen Racing Team – KTM) byl druhý, ale získal za celou sezonu v přeboru nejvíce bodů (279) a tím i titul přeborníka SMS! Dytrt (Pěčín – KTM) se nenechal zahanbit, v závodě byl třetí a v seriálu skončil na druhé pozici se ziskem 229 bodů.

V kategorii do 80 ccm ukázali bratři Josef a Jan Štachové (Starling Cross Team – Kawasaki), že už dobře zvládli přestup ze slabší kategorie do 65 ccm. Starší Jožin měl trochu smůlu v první jízdě, když zůstal viset na pneumatikách v zatáčce těsně po startu a do závodu vyjížděl s velkou časovou ztrátou. Ale vše si vynahradil vítězstvím ve druhé rozjížďce. V závodě byl celkově druhý a se ziskem 268 bodů obsadil stříbrnou pozici v celkovém hodnocení letošního seriálu. Mladší Jan jezdil také velice dobře a získal pódiové umístění – 3. místo. Celkově v seriálu obsadil 9. pozici, na svém kontě měl 71 bodů a to jel pouze poslední dva závody v Rudníku a Benátkách.

V kategorii Hobby diváci mohli obdivovat jezdecké umění všech zúčastněných závodníků. Určitě se jim líbil výkon Markéty Ehlové z Dobrušky (AMK Zejax Motoklub Chrudim – Yamaha), která suverénně vyhrála obě rozjížďky. Počtvrté tak v letošní sezoně vystoupila na nejvyšší stupeň. I když nejela úvodní závod seriálu v Třemošnici, díky vynikajícím výsledkům v ostatních závodech si vyjela celkový počet 268 bodů. A to ji stačilo na zasloužený zisk přebornického titulu. Zajímavostí je, že tak navázala na loňský rok, kdy ve stejné kategorii celkově vyhrála další zástupkyně něžného pohlaví Viktorie Kellerová. V závodě jel ještě Jiří Loufek (Region Racing Team – Kawasaki), který bodoval v obou rozjížďkách a celkově v seriálu skončil dvaatřicátý se ziskem 26 bodů.

V kategorii Hobby MX2 si vedl dobře Pavel Křížek (Petrovice – Honda), který skončil těsně za medailovými pozicemi. Škoda, že mu nevyšla první jízda. Pavel je i v seriálu celkově na čtvrtém místě s 217 body. Méně se dařilo Martinu Ludvíkovi (Petrovice – Kawasaki), jenž skončil osmý a stejnou příčku obsadil se 140 body i v celkovém hodnocení přeboru.

V Hobby MX1 se závodu zúčastnil Vít Špaček (Region Racing Team – Yamaha), který byl po vyrovnaných výkonech klasifikován na 8. místě. V přeboru SMS má na svém kontě 70 bodů a 12. místo celkem.

Ve třídě Veterán 2 se dařilo Pavlu Čiháčkovi z Dobruška na Hondě, když v obou jízdách nestačil pouze na Václava Formánka. V tabulce seriálu Pavlovi 237 bodů stačilo na třetí místo. Pouhý jeden bod ho dělil od stříbrné pozice.

Ve třídě MX2 statečně bojoval na slabší dvoudobé KTM 125 talentovaný Josef Novák z Lible jezdící v barvách Cermen Racing Teamu. Dařilo se mu hlavně v první rozjížďce. V seriálu byl celkově s 97 body na 10. pozici.

V nejrychlejší kategorii MX1 si nic nedarovali v obou jízdách domácí Roman Mňuk (Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto – Yamaha) a zkušený Michal Votroubek (BV Racing – Yamaha). V cíli byl nakonec vždy lepší Votroubek, který tak získal v pořadí už čtvrtý přebornický titul v nejsilnější kategorii, když na své konto letos nasbíral celkem 316 bodů.

Josef Vašíček