Curling
Na zimních olympijských hrách 
v roce 1924 a v současnosti se na ně od roku 1998 vrátil

Obvykle proti sobě hrají 2 týmy po čtyřech hráčích. Střídavě odhazují po 8 kamenech během 
deseti her tzv. endů

Hrací kameny jsou z leštěné žuly a váží 17 až 20 kilogramů. Kloužou po zmrzlých kapkách vody, led se proto jemně kropí

Hráči používají během hry 
speciální obuv. Na jedné z bot mají klouzavou podrážku.

Zametáním před kamenem se prodlužuje a napřimuje jeho dráha

Tým získává na konci endu tolik bodů, kolik má kamenů blíže středu kruhů než soupeř.

Když byl u nás skutečným exotem, říkalo se mu nesprávně lední metaná. To proto, že hráči za účelem zrychlení hracího kamene, pohybujícího se po ledové ploše směrem co nejblíže středu určeného prostoru, před ním pomocí košťat led zametají.

Ve východních Čechách působí tři curlingové kluby. Vedle 1. KCK Trutnov a Loupežníků z Jičína se olympijský sport hraje také na Rychnovsku. Na ledě opočenského zimního stadionu našli před nedávnem azyl hráči curlingového klubu CC Riper Hradec Králové. „Od minulé sezóny jsme se rozhodli trénovat v Opočně, protože pro nás v Hradci není místo ani čas. Opočno bylo tak laskavé, že nám nabídlo právě místo i čas," uvádí se na seznamovacím letáčku hradeckého klubu.

Klub z Hradce během svého působení v Opočně přestává být typicky hradeckým oddílem, ale působí v něm stále více dospělých hráčů a dětí z Rychnovska a okolí. Přispívají k tomu trvalé náborové akce. Jedna z nich se uskutečnila o uplynulém víkendu. Lidé si curling mohli vyzkoušet během sobotního dopoledne.

A za jak dlouho je schopen se curling naučit tak, aby měl ze hry radost. „Záleží na šikovnosti jednotlivých hráčů, ale dá se říci, že po po třech či čtyřech trénincích je připraven tak, aby si základní soutěž byl schopen zahrát," tvrdí hradecký trenér Václav Hubálek (na snímku).

„Curling je hodně o rovnováze. Řada zvířat chodí po čtyřech, příroda člověka postavila na dvě nohy, přičemž v curlingu člověk musí jezdit na jedné noze a aby to neměl moc jednoduché, dostane na botu klouzavou podrážku."