V hlavních kategoriích mužů a žen jeho svěřenci získali třináct cenných kovů a jasně porazili rakouské rivaly (8 medailí). „Mistrovství dopadlo po všech stránkách velmi dobře. Jak z pohledu sportovních výsledků, tak organizace a zabezpečení. Vzhledem k nepříznivým sněhovým podmínkám je úspěch o to cennější," řekl v úvodu rozhovoru zkušený trenér.

Třináct medailí – šest zlatých, pět stříbrných a dvě bronzové – je výbornou vizitkou českých mužů a žen. Očekával jste takový medailový zisk?
Medailová bilance je velmi dobrá. Před šampionátem jsem měl trochu obavy, protože při absenci Aleny Housové, která v nejbližších dnech čeká radostnou událost, a dlouhodobě nemocné Kláry Hofmanové, jsme přišli o kvalitu a jistotu medailových zisků. Stanislava Preclíková se však svými kvalitními výkony dokázala třikrát prosadit na stupně vítězů a stříbrnou medailí z obřího slalomu překvapila Kristýna Harnachová. Na rozdíl od minulých šampionátů se naštěstí více prosadili muži. Letošní podmínky byly velmi náročné, trať se v průběhu dne měnila a tak velkou roli hrála zkušenost. Stručně řečeno: muži velmi mile překvapili, ženy určitě nezklamaly.

Žáci, junioři a senioři přidali dalších 42 medailí (13 zlatých, 11 stříbrných a 18 bronzových). Z pohledu dalšího rozvoje skibobového sportu jsou rozhodující výkony nejmladších reprezentantů. Jak je hodnotíte?
Nastupující generace není vůbec špatná. V dívčích kategoriích jsou sice v současné době početně slabší ročníky, ale mezi chlapci vyrůstají dobří závodníci a z budoucnosti nemám obavy. Mají se od koho učit, vždyť výkony seniorů byly tradičně výborné.

Mnoho nechybělo a šampionát jste musel oželet…
To je pravda. Během soustředění před mistrovstvím světa jsem onemocněl. Dostal jsem růži do nohy a jen díky tomu, že antibiotika rychle zabrala, jsem nemusel do nemocnice na kapačky. Nakonec jsem do Deštného odcestoval, ale poprvé ve své trenérské kariéře jsem musel šampionát absolvovat bez lyží v cílovém prostoru. Oteklou a bolestivou nohu jsem zkrátka do lyžáků nedostal. Museli jsme si tak rozdělit kompetence. Na startu vše pohlídali syn Pavel a Aleš Housa, kteří mají hodně zkušeností, a já vše jistil zezdola. Jsem za to rád. Moc by mě mrzelo, kdybych nemohl vrcholný podnik v domácím prostředí absolvovat.

Skibobová sezona rychle pokračuje. Své úsilí budete směřovat k závodům Světového poháru…
Seriál Světového poháru má za sebou pouhý jeden závod v rakouském Kleinlobmingu a vše prakticky začíná. Ve hře je ještě spousta bodů. Ve zbývajících třech podnicích se bude lámat chleba a my chceme být samozřejmě u toho. Cílem je atakovat přední příčky a být na špičce celkového hodnocení.

První ze tří závěrečných pohárových podniků se uskuteční o nadcházejícím víkendu v Nauders.
Představí se tam kompletní reprezentace včetně Čiháčka, který si na mistrovství světa poranil již dříve operované koleno. Uvidíme, jak na tom Pavel bude, rozhodne se těsně před startem. Do Nauders se těšíme, protože se tam jede Super –G a obří slalom.

První březnový víkend cestujete do Nassfeldu, kde vás čeká vskutku zajímavý a bohatý program. Prozraďte prosím podrobnosti.
Čekají nás celkem čtyři závody – slalom, obří slalom, Super-G a také superkombinace. Jedná se o úplnou novinku ve skibobovém sportu, kdy závodníci absolvují slalom a Super-G. Program je náročný, ale vzhledem k tomu, že budeme ubytováni přímo na sjezdovce, tak nebudeme muset někam dojíždět a ušetříme cenný čas.

Finále se uskuteční již tradičně kousek za hranicemi v Aigenu. Tam vás asi nic nepřekvapí, že?
To máte pravdu. Zajímavostí však je, že vedle obřího slalomu se po docela dlouhé odmlce pojede i divácky atraktivní paralelní slalom. Věřím, že na tradičním místě budeme mít důvod k radosti.